blog

Cryptobeurs BtcTurk nieuwe hoofdsponsor van nationaal voetbalelftal Turkije

By 23 augustus 2020No Comments

De Turkse cryptocurrency exchange BtcTurk wordt de nieuwe hoofdsponsor van het nationale Turkse voetbalelftal. De cryptobeurs zal zowel het mannen- als het vrouwenelftal gaan sponsoren, zo blijkt uit een officiële aankondiging van BtcTurk. Het gaat om een contract van 28 maanden. Op het shirt van het Turkse voetbalelftal pronken geen commerciële logo’s, maar het logo van BtcTurk zal wel verschijnen op het trainingsshirt.

Op weg naar het EK in 2021

Vorig jaar sloot BtcTurk al een samenwerking met voetbalclub Yeni Malatyaspor, en dit jaar is het nationale elftal dus aan de beurt. Ruim op tijd voor het Europees Kampioenschap, wat volgend jaar zal plaatsvinden in 12 verschillende gaststeden.

Özgür Güneri is CEO van BtcTurk, hij is verheugd met het sponsorschap: “We zijn enorm trots om een van de hoofdsupporters te zijn van ons nationale team tijdens het EK in 2021 – de eerste keer dat deze wordt gehouden in een oneven jaar.”

Kunnen Turkse voetballers worden uitbetaald in crypto?

Dat het Turkse voetbalelftal wordt gesponsord door een cryptopartij, levert interessante vragen op. Kunnen voetballers bijvoorbeeld uitbetaald worden in cryptocurrency? Nihat Özdemir is president van de Turkse voetbalbond, op die vraag reageert hij als volgt:

“De contracten tussen teams en spelers vormen de basis in deze situaties. Als beide partijen akkoord zijn in betalingen in cryptocurrency, dan zal het geschieden in cryptocurrency. Als het contract het toelaat, kan je uitbetaald worden in Bitcoin, goud, of andere activa.”

Turkije een van de voorlopers op het gebied van crypto-adoptie

In Turkije bezitten relatief veel inwoners bitcoin. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van Statista. Eén vijfde van de Turkse respondenten zegt ooit cryptocurrency gehad te hebben, of heeft nog steeds cryptomunten. 

Die populariteit heeft wellicht ook te maken met de devaluatie van de Turkse lira. De nationale munt van Turkije wordt steeds zwakker ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en de euro. Dat zie je op de grafiek hieronder terug. Eerst betaalde je nog 0,57 dollar voor een lira, nu is dat nog maar 0,13 dollar. 

De grafiek die hierop volgt zegt je misschien meer. Je kijkt naar de koers van bitcoin, maar dan uitgedrukt in Turkse lira. Uitgedrukt in dollar of in euro duurt het nog even voordat bitcoin de allerhoogste koers ooit bereikt, maar in Turkse lira is dit hoogtepunt op 17 augustus al bereikt. Op die dag betaalde je ruim 91.000 lira voor één bitcoin. Door bitcoin te gebruiken kunnen Turkse inwoners zich beschermen tegen inflatie.

Leave a Reply