blog

Bitcoin op uitbreken, maar institutionele partijen zijn negatief

By 24 augustus 2020No Comments

Bitcoin beweegt al weken tussen 11.000 dollar en 12.000 dollar, maar dat is binnenkort misschien voorbij. Volgens een indicator breekt bitcoin namelijk snel uit, en kunnen we een enorme beweging verwachten. Tegelijkertijd zijn er nog nooit zoveel institutionele partijen negatief over de toekomst van bitcoin als nu. Wat gaat er nu gebeuren?

Uit de driehoek, maar op de ondersteuning

De bitcoin koers bewoog zich al weken in een driehoek, maar daar is de prijs afgelopen weekend aan de onderkant uitgebroken. Maar bitcoin vond ondersteuning op 11.400 dollar (9.660 euro), en stuiterde vanaf daar weer omhoog.

Op de grafiek hieronder beelden we de driehoek uit met de blauwe lijnen, en is de oranje horizontale lijn de ondersteuning van 11.400 dollar. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Stilte voor de storm

Kijken we naar de Bollinger Bands-indicator, dan kunnen we binnenkort een grote beweging verwachten. Je ziet hieronder de dagkoers van bitcoin.

Klik op de grafiek om hem te vergroten

De band om de koers heen is de Bollinger Bands-indicator. Deze indicator geeft aan hoe beweeglijk de koers is. Het idee erachter is dat er altijd een grote beweging komt, na een langere periode van rust. De lijn op de grafiek eronder geeft aan hoe groot de ruimte is tussen de bovenste en onderste lijn van de Bollinger Bands.

Wanneer de bovenste en onderste lijnen van de indicator samenkomen noem je dit een Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de pijltjes). Na een squeeze gaat de koers vaak hard omhoog of omlaag.

Een Bollinger Bands squeeze zegt overigens niets over de richting van deze koersbeweging. Het kan beide kanten opgaan.

Instituties verwachten koersdaling

Maar welke kant kan het dan op gaan? Een manier om het sentiment op de markt te meten, is door naar de cijfers van CME Group te kijken. Dat is een beurs waar je onder andere in bitcoin futures kan handelen. Via bitcoin futures kan je speculeren op de koers van bitcoin, zonder bitcoin te bezitten. Als je long gaat dan speculeer je op een stijging, ga je short dan geloof je dat de koers gaat dalen.

Op de grafiek onder de koers zie je de netto-positie van retail investeerders (groen), professionele investeerders (oranje) en instutionele partijen (rood). Met netto-positie wordt het verschil tussen longs en shorts bedoeld. Zijn er meer investeerders long, dan is de waarde boven 0. Anderzijds geeft een waarde onder de 0 aan dat investeerders short gaan.

Nog nooit zijn er in verhouding zoveel institutionele partijen short gegaan op de koers van bitcoin. De laatste keer dat institutionele partijen dit record haalden was net voor de coronacrisis, de koers daalde toen met ruim 63 procent.

Maar pin je niet vast aan de voorspellingen van deze vermogende investeerders, in maart 2019 was de rode lijn ook op een historisch laag punt. Daarna steeg de koers juist met bijna 260 procent, tot aan 13.900 dollar (11.762 euro).

Aan de andere kant zijn particuliere investeerders nog nooit zo positief over koers geweest als nu, relatief gaan er veel investeerders long op de koers. Wie heeft er gelijk? De komende weken zal daar meer duidelijkheid over zijn.

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

De koers staat dus op uitbreken en institutionele partijen zijn nog nooit zo somber over de prijs van bitcoin als nu. Wat kunnen we de komende dagen van bitcoin verwachten? Hieronder zie je de bitcoin koers van begin augustus tot en met nu, elke candle stelt vier uur voor.

Bullish

Op dit moment schuurt de prijs weer tegen de blauwe trendlijn aan. Lukt het bitcoin om terug te keren naar de driehoek? Dan kan bitcoin een nieuwe poging doen om 12.000 dollar (10.160 euro) te doorbreken, de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Maar zakt de koers, dan wordt 11.400 dollar (9.660 euro) opnieuw een ondersteuning, de oranje lijn op de grafiek. In het meest negatieve scenario zakt de koers naar 10.500 dollar (8.889 euro), de rode lijn op de grafiek. Dat is het koersdoel bij een negatieve uitbraak van de driehoek.

Leave a Reply