blog

Volgens centrale banken is CBDC populairder dan Bitcoin, maar klopt dat wel?

By 24 augustus 2020No Comments

Volgens de Bank of International Settlements (BIS) worden Central Bank Digital Currencies (CBDC) steeds populairder. Dat beschrijft de Bank of International Settlements in een nieuw verschenen onderzoeksrapport. De BIS is een samenwerking tussen centrale banken wereldwijd. Onder andere de Federal Reserve, de ECB en de Nederlandsche Bank zijn hierbij aangesloten.

Door pandemie meer aandacht naar digitale valuta

In het rapport wordt de verspreiding van Covid-19 genoemd als katalysator voor de verschuiving naar digitale valuta:

‘Tijdens de Covid-19 pandemie hebben de nieuwe social distance maatregelen, de openbare bezorgdheid dat contant geld kan bijdragen aan de verspreiding van het virus en de nieuwe stimuleringsbetalingen van de overheid naar de inwoners geleid tot een verschuiving naar digitale betalingen. Dit kan een verdere impuls geven aan CBDC’s.’

Steeds meer interesse in CBDC’s, maar klopt dat wel?

In het onderzoek staat verder beschreven dat de publieke interesse naar CBDC’s steeds groter wordt. Ter illustratie toont de BIS de zoekinteresse op Google naar termen zoals Bitcoin (rood), Facebook Libra (blauw) en Central Bank Digital Currency (geel). Hieronder zie je de grafiek die de BIS gebruikt in zijn onderzoek, de data is van 16 juli 2020. De lijnen zijn voortschrijdende gemiddelden van een periode van 12 weken. Volgens de BIS gaat het over index-cijfers, afkomstig van Google Trends.

 

Maar klopt deze grafiek eigenlijk wel?

Er zijn namelijk een paar dingen die opvallen. Volgens de grafiek was er in 2016 en 2017 bijvoorbeeld meer interesse in Libra van Facebook dan in bitcoin en CBDC’s. Dat is opvallend, want de eerste geruchten over Libra kwamen pas eind 2018 op gang. Ook is het bijzonder dat er meer interesse was naar CBDC’s in de eerste helft van 2017, terwijl bitcoin zich midden in een enorme bull run bevond.

Wat zeggen de cijfers van Google zelf?

Voeren wij de zoektermen Bitcoin (rood), Facebook Libra (blauw) en Central Bank Digital Currency (geel) in op Google Trends, dan krijgen we een heel andere grafiek te zien. In de afgelopen vijf jaar is de zoekinteresse naar bitcoin nog steeds het grootst. Wel is de interesse naar bitcoin nu een stuk lager dan medio december 2017, toen bitcoin het hoogtepunt van bijna 20.000 dollar bereikte. De interesse naar CBDC’s en Libra van Facebook niet eens in de buurt van bitcoin.

Verschillende landen bezig met een pilot

In de rest van het onderzoek wordt onder andere beschreven welke landen er bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta. Volgens de BIS zijn er ten minste 36 centrale banken die onderzoek hebben gedaan naar een CBDC. Ten minste drie landen hebben een pilot afgerond (Equador, Oekraïene en Uruguay) en zes landen zijn bezig met een pilot (o.a. Cambodja, China, Zuid-Korea en Zweden).

Zelf het onderzoek teruglezen? Dat kan hier (let op: PDF).

Leave a Reply