Er lijkt zich een perfecte aangelegenheid voor te doen voor bitcoin om zich te bewijzen en de wereld te laten zien waarom fiat niet de beste optie is. Een opeenvolging van marktgebeurtenissen legt de kwetsbaarheid bloot van een onderling verbonden financieel systeem dat is gebouwd op schulden en financiële manipulatie.
Over zwarte zwanen
Wikipedia omschrijft een Black Swan als volgt: Met zwarte zwaan wordt in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis aangeduid, een gebeurtenis die niemand van tevoren heeft zien aankomen of voorspeld. Een dergelijke gebeurtenis ontwricht alle bestaande economische modellen en kan zeer schadelijk voor de welvaart zijn.
Het coronavirus Covid-19 begint meer en meer op zo’n Black Swan-evenement te lijken dat de wereld overrompelt. De markten reageren op veranderende en sluitende supply chains waardoor de motor van onze wereldwijde economie sputtert. De verwachting is dat dit effect de komende weken de financiële markten beïnvloedt.
Afgelopen weekend leek de wereld nog volledige gefixeerd op de verspreiding van het virus, Rusland kwam uit het niets en introduceerde nog een black swan. Het land ging in tegen de wensen van oliekartel OPEC door te zeggen dat ze hun olieproductie niet gaan beperken. Saudi-Arabië reageerde en de prijs daalde met 30%. Meer hierover lees je in ons artikel van gisteren.
De petrodollar als drukmiddel
Jarenlang hebben landen die buitengesloten werden van de OPEC zich los proberen te wurmen van de petrodollar (niet te verwarren met de crypto van Venezuela). Petrodollar betekent dat landen gedwongen worden om olie in Amerikaanse dollars te kopen. Dissidenten van OPEC hebben als reactie hierop oliecontracten opgesteld in de Chinese yuan en Russische roebel waardoor er meer directe handel ontstaat tussen Iran, Rusland en China. Deze landen laten hierdoor zien dat het model van OPEC niet voor altijd houdbaar is. Wat Rusland nu laat zien is dan ook een aanval op de hegemonie van OPEC.
Maar hoelang kan die aanval duren? Dat wordt duidelijk uit onderstaande grafiek. Dit zijn de kosten voor het winnen van een vat olie per land.
#4: Like I said in #1, the number of barrels produced per capita is an important metric; even more important is cost of extracting a barrel from the ground.
US cost of extraction is somewhere between $21 and $23 dollars.
Gulf oil cost of extraction is between $8 and $10. pic.twitter.com/c3lLnUppk4
— شتر دیدی؟ ندیدی (@arbedout) October 3, 2019
Landen uit het Midden-Oosten lijken deze strijd langer aan te kunnen dan veel andere landen. De vraag is of ze dat willen, want de Russen zeggen dat ze dit jarenlang kunnen volhouden.
RUSSIAN FINANCE MINISTRY SAYS RUSSIA CAN WEATHER OIL PRICES OF $25-$30 PER BARREL FOR 6-10 YEARS#OOTT
— *Walter Bloomberg (@DeItaOne) March 9, 2020
De financiële markten waren gisteren in paniek. Aandelen werden gedumpt en markten moesten zelfs even stil gelegd worden om de paniek aan banden te leggen. Het systeem is kwetsbaar en de combinatie van COVID-19 en het oliebeleid van Rusland kunnen de aanzet vormen voor een recessie, maar ze zijn zeker niet de kernoorzaak.
Symptoombestrijding in plaats van probleem oplossen
De kernoorzaak zijn de goedkope schulden waarop ons financieel systeem is gebouwd. Denk aan de schulden van bedrijven, die is door de lage rente alleen maar toegenomen. Bedrijven konden zo eigen aandelen terugkopen waardoor de bedrijfswaarde steeg. Er is veel angst dat dit systeem geen stand meer kan houden.
Het lijkt erop dat de FED deze angst deelt, getuige de hoeveelheid geld die ze elke nacht pompen in de repomarkt. Deze zijn met 75% verhoogd! Alle ogen zijn gericht op Jerome Powell en de FED. De acties van de Amerikanen zullen overal navolging krijgen. De volgende Federal Open Market Committee vindt plaats op 17 maart. Hoeveel gaan ze bezuinigen? Is het tijd voor de aankondiging van een vierde kwantitatieve versoepeling? De afgelopen week bleek in ieder geval dat het verlagen van de rente met 50 basispunten volledig ineffectief is.
Toch wordt er gespeculeerd dat de FED de rente naar 0% wil verlagen.
The fed fund futures are now pricing a 73% chance the Fed cuts to zero next week.
So, cut to zero is now the consensus call.
Note markets are so extreme that that Bloomberg’s WIRP is NOT correct.
CME Fed watch is closer to what is priced. Use this.https://t.co/36oZ9wbTcE pic.twitter.com/SnWUrrYK8x
— Jim Bianco (@biancoresearch) March 9, 2020
Grondslag bepalend voor koers
Ons huidige financiële systeem is fragiel. Dat uit zich in de koersen van verschillende activa, maar dit wordt gedreven door de onderliggende basis.
In de ogen van veel traditionele investeerders is bitcoin geen veilige haven om te ontsnappen uit het financiële systeem. Niet gek, een activum van net tien jaar moet namelijk zijn strepen nog verdienen en de koersgeschiedenis van bitcoin is waarschijnlijk te kort voor beleggers om als een echte veilige haven te beschouwd te worden.
Blok na blok na blok
Maar de koers is het topje van de ijsberg. De rest van de ijsberg wordt gevormd door een sterke onderliggende basis. Gisteren nam de moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen met bijna 7% toe om de gemiddelde tijd tussen blokken weer op 10 minuten te krijgen. Dit geeft aan dat er steeds meer computerkracht op het bitcoinnetwerk bijkomt. Bovendien heeft Bitcoin Core, het meest populaire protocol voor nodes, versie 0.19.1 van hun software vrijgegeven. Dit geeft aan dat ontwikkelaars bitcoin constant blijven verbeteren.
Terug naar de Centrale Banken van ons financiële systeem, als zij dezelfde trucjes blijven uithalen die de vorige keren niet hebben gewerkt, waarom zou het deze keer dan wel werken? Wie verwacht dat renteverlagingen en het drukken van geld de oplossing is voor de echt systematische problemen?
Het huidige monetaire systeem moet gerepareerd worden en een decentraal middel zoals bitcoin kan hier een belangrijke rol in spelen.