blog

Bitcoin naar 8.300 dollar of terug naar 6.600 dollar door coronavirus?

By 10 maart 2020No Comments

In het weekend begon de bitcoin koers aan een flinke valpartij. Van zaterdag tot maandagavond is de prijs met maar liefst 1.500 dollar (1.318 euro) gezakt. Die daling kan je niet los zien van alle negatieve ontwikkelingen wereldwijd. De olieprijs is met 30 procent gedaald, en aandelenbeurzen kelderen.

Kan bitcoin standhouden in deze tijden van onzekerheid? En wat verwachten we van de koers volgende week?

Bitcoin houdt voorlopig stand

Bitcoin is ontworpen tijdens de financiële crisis van 2008, als tegenreactie op het falende beleid van centrale banken. Maar bitcoin kwam pas in 2009 definitief op de markt, toen het ergste achter de rug was en de markten begonnen aan een herstel. Het is daarom interessant om te zien hoe bitcoin presteert wanneer het systeem opnieuw gaat wankelen.

Op de grafiek hieronder vergelijken we de koersen van bitcoin (groen), goud (geel), de Dow Jones (rood) en olie (blauw).

Tot nu toe houdt bitcoin nog goed stand. Vergeleken met begin dit jaar is er zelfs sprake van een kleine winst van 7,7 procent. Toch doet goud het met 10 procent iets beter. Dat is ook niet gek, volgens veel investeerders blijft goud een safe haven in tijden van onzekerheid. Bitcoin moet zich daarin nog zien te bewijzen.

De Dow Jones lijdt flinke verliezen, vanaf het begin van dit jaar staat de aandelenindex met bijna 17 procent in de min. Dat komt voornamelijk door de onzekerheid rondom het coronavirus.

De olieprijs is maandag met 30 procent gezakt, in vergelijking met begin dit jaar zelfs even met 54 procent. Dat staat overigens los van het coronavirus, maar heeft te maken met de prijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Bitcoin op belangrijke zone, is de bodem gevonden?

Terug naar bitcoin, de koers beweegt zich nu rond de 7.900 dollar (6.950 euro). Dat komt overeen met de groene band op de grafiek, en dat is een belangrijke zone. In de zomermaanden vorig jaar was dit een sterke ondersteuning, en in november en december juist een weerstand.

Als bitcoin hier een bodem vindt, dan is dit een goede basis voor een stijging. Net als in januari, toen de koers uit de groene band brak.

Bitcoin koers kan gat opvullen

En er is nog iets positiefs, wie weet kan bitcoin ook deze keer weer een CME Group gat opvullen. Een groot deel van de actie deze week speelde zich namelijk af in het weekend.

Terwijl de bitcoin prijs op beurzen zoals Bitstamp en Binance gewoon doorgaat (rechtergrafiek), valt er op derivatenbeurzen zoals CME Group een groot gat (linkergrafiek). Dit gat is van de top tot de bodem ongeveer 900 dollar (790 euro).

In veel gevallen wordt dit gat snel opgevuld. De koers moet dan in de openingstijden van CME Group stijgen en de waarde binnen het gat gaan opzoeken. Dit betekent dat bitcoin kan gaan stijgen naar minimaal 8.280 dollar (7.300 euro)

Maar we moeten niet vergeten dat het geen normale tijden zijn. Het is absoluut geen garantie dat het zo gaat uitspelen, maar het blijft zeker interessant om in de gaten te houden.

Wat verwachten we van de koers van bitcoin?

Het is lastig om nu een uitspraak te doen over de bitcoin koers, het zijn onstuimige tijden. Maar toch proberen we twee realistische scenario’s te beschrijven. Blijf de komende dagen de bitcoin koers in de gaten houden.

Bullish
Het klinkt tegenstrijdig, maar de bitcoin koers kan de komende dagen stijgen. Allereerst is er het gat op de koers van CME Group dat gevuld moet worden. Aan de andere kant is de Relative Strength Indicator (RSI) op dit moment laag. Die indicator zie je op de onderste grafiek.

De RSI geeft het momentum van de koers weer. De prijs is de afgelopen dagen zo hard gedaald dat een herstel ook mogelijk is. In dat geval ligt de weerstand op 8.300 dollar (7.300 euro), de groene band op de grafiek.

Bearish
Als we puur afgaan op technische analyse, dan heeft een stijging meer kans. Maar het zijn gekke tijden, en alle negatieve ontwikkelingen lijken ook zijn weerslag te hebben op de bitcoin koers. Door alle onzekerheid kan de koers daarom ook verder zakken. De belangrijkste ondersteuning ligt nu op 6.600 dollar (5.800 euro). Dat komt overeen met de bodem van december.

Leave a Reply