blog

IOTA netwerk maand na hack weer online gezet door Foundation, prijs daalt 47%

By 11 maart 2020No Comments

Vanaf gisteren is het IOTA netwerk weer online. De IOTA Foundation had een maand geleden te maken met een hack in hun ecosysteem. Hierdoor werd besloten het netwerk af te sluiten.

Migratieperiode voorbij

Het IOTA netwerk werd dinsdag opnieuw gelanceerd na de aanval van 12 februari op de Trinity Wallet-software van het platform. Op de dag van de hack werd het netwerk direct afgesloten, toch is er alsnog voor ongeveer 2 miljoen dollar aan IOTA gestolen van vijftig verschillende gebruikers van de Trinity Wallet.

Op de website van IOTA is terug te vinden dat de ontwikkelaars nieuwe tooling hebben ontwikkeld om tokens te migreren naar een veiliger en nieuwer account. Die migratieperiode liep van 29 februari tot 7 maart.

De desktopversie van Trinity Wallet bleek kwetsbaar te zijn voor hackers, zij konden toegang krijgen tot de private keys van gebruikers. Het lek werd toegeschreven aan MoonPay, een dienst waarmee gebruikers van de wallet direct IOTA-munten kunnen kopen.

De Foundation liet binnen een paar dagen na de hack weten dat het verstandig is als gebruikers hun migratietool gebruiken om de munten te verplaatsen naar een nieuw account.

Beter voorkomen dan genezen

Als reactie op deze hack wil IOTA maatregelen treffen om de kans op een toekomstige lek te verlagen:

De IOTA Foundation vernieuwt zijn interne processen, met aankomende wijzigingen in de beveiliging van software, verbeteringen in onze beveiligingsmogelijkheden en meer focus op onze inspanningen op het gebied van onderwijs en best practices voor alle software die gebruikersaccounts op het IOTA-netwerk afhandelen

Terugbetalen

Volgens de Foundation is de hoofdverantwoordelijke voor de hack van 12 februari nog op vrije voeten. IOTA werkt samen met de FBI, de Britse, Duitse en Maltese politie om de aanvaller te identificeren en te volgen.

Op 6 maart vertelde David Sønstebø, de oprichter van IOTA, dat hij alle slachtoffers van de hack volledig wil terugbetalen. Hopelijk heeft hij een goede verzekering want het is niet zomaar iets om 2 miljoen dollar terug te betalen.

Wat deed de hack met de koers?

Hieronder zie je de koers van IOTA uitgedrukt in sats, 1/100 miljoenste van een bitcoin. Vergeleken met bitcoin is IOTA met 33,50% gedaald vanaf 12 februari. Als je de koers in dollars zou uitdrukken dan is het nog dramatischer. De munt was op 12 februari 36 cent waard en is nu 19 cent waard, een daling van 47%.

Leave a Reply