blog

Wat is de rol van bitcoin in de economische crisis van Venezuela?

By 10 maart 2020No Comments

Peter McCormack heeft een populaire podcast over bitcoin genaamd What Bitcoin Did. Hij houdt de Venezolaanse economie en de impact op de maatschappij al een aantal jaar in de gaten. Zo besprak hij op 3 maart Venezuela nog met medepodcaster Stephan Livera.

Vorige week voegde hij een video documentaire toe aan zijn aanbod. McCormack gaat gesprekken aan over de politieke en economische situatie en onderzoekt wat bitcoin hier kan betekenen. Bekijk zijn korte docu hieronder.

Over Venezuela en Maduro

President Maduro heeft de economie en de samenleving van Venezuela naar de afgrond gebracht. Er heerst hyperinflatie en corruptie. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel Venezolanen, als eerste op de wereld eigenlijk, bitcoin beschouwden als goud: een middel om waarde mee te behouden. Dit leidde tot verkooprecords van bitcoin in het land.

De Venezolaanse overheid merkte ook dat bitcoin steeds populairder werd en dat tast de geloofwaardigheid van hun eigen munt aan. Vorig jaar werd daarom besloten dat als je cryptocurrency  gebruikt zonder toestemming,  dan kun je een boete verwachten van de overheid.

Wel of geen crypto?

De relatie van diezelfde overheid met crypto is er eentje van liefde en haat. De overheid probeert het handelen in crypto zoals bitcoin zoveel mogelijk te reguleren. Maar tegelijkertijd heeft het wel een eigen digitale valuta uitgebracht; de Petro. Volgens de overheid van Venezuela zou deze valuta worden gedekt door olie uit het land. De Petro is sinds februari 2018 in omloop.

Venezuela werkt aan een financieel plan van zes jaar. Binnen deze termijn wil het land de token actief gebruiken. Maduro zegt dat hij hiermee het effect van de economische sancties van de VS kan verminderen. Maduro voegde eraan toe dat Rusland al olie en andere producten tegen Chinese yuan verhandelt. Venezuela wil in de voetsporen van Rusland treden door geleidelijk aan al zijn olieproducten tegen de Petro-Dollar zal verkopen.

Het Venezolaanse congres, waar de oppositie de meerderheid heeft, noemde de Petro een manier om illegaal te lenen tegen de olievoorraden (in de grond) van het land.

Venezuela begon in oktober 2019 met de verkoop van de Petro aan burgers via een overheidsportaal, en zei dat de token gebruikt moet worden door alle mensen die een paspoort willen verkrijgen.

Leave a Reply