blogExchanges

P2P bitcoin beurs Paxful werkt samen met Chainalysis

By 24 maart 2020No Comments

Peer-to-peer cryptobeurs Paxful heeft aangekondigd samen te werken met Chainalysis. De beurs wil gebruik maken van de onderzoeks- en analysetools van het blockchain analysebedrijf.

Uitzondering voor Paxful

Dit lijkt in te gaan tegen het normale beleid van Chainalysis. Dit analysebedrijf wordt ingehuurd door vrijwel alle bedrijven in de cryptobranche, door overheden maar ook door blockchainontwikkelaars. Chainalysis verleende haar diensten dus nog nooit aan P2P-beurzen, het risico was te groot. Dat zegt ook John Dempsey van Chainalysis.

‘Ik denk dat we eerder P2P-uitwisselingen categorisch beschouwden als een categorie met een hoog risico.’

Wat is peer to peer trading?

Met een hoog risico doelt hij op hoe P2P werkt. Bij dit soort type beurzen versturen kopers en verkopers direct crypto naar elkaars wallet, zonder dat er een derde partij tussen zit om de coins te bewaren. Bij een grote beurs als Binance stuur je crypto eerst naar Binance, dan ga je er mee handelen op het platform van Binance en als je een goede deal hebt gevonden dan gaan de coins naar de koper. Ofja, naar de koper, de coins worden bijgeschreven op het Binance account van de koper. Vervolgens kan de koper deze coins naar zijn eigen wallet sturen.

Bij Paxful wordt de deal technisch gefaciliteerd door Paxful maar hebben zij nooit de coins in beheer. Dat is een puurdere vorm van crypto-trading, bitcoin werd immers voorgesteld als een gedecentraliseerd P2P-netwerk.

Paxful vaart andere koers dan concurrenten

Chainalysis is of was van mening dat P2P beurzen zoals Paxful het niet zou nauw namen met naleving van regelgeving. Het is verplicht om te werken met KYC, ofwel verplicht een account aanmaken zodat je weet wie er allemaal gebruik maakt van je platform. Sommige platformen hebben hier lak aan en stellen gebruikers in staat te traden zonder account.

John Dempsey van Chainalysis noemt dit reputatierisico. Hij zegt ook dat Paxful Chainalysis benaderde omdat ze op zoek waren naar onderzoekstools. Kennelijk voldeed het bedrijfsmodel van Paxful wel aan de complianceregels.

Dat is ook de indruk die wij kregen toen we in gesprek waren met Ray Youssef, oprichter van Paxful. Wij spraken hem op een bitcoinbeurs in Riga. Zijn doel was om zoveel mogelijk mensen peer-to-peer te later traden, waar ze ook wonen en wat hun financiële situatie ook is. Hij noemde dat een wereldwijde inclusie.

Om dat doel te bereiken erkende hij dat hij wel moet samenwerken met lokale overheden en voldoen aan alle benodigde KYC-regelgeving.

Leave a Reply