blog

Bitcoin stijgt met 16 procent in twee dagen! Ligt 8.000 dollar op de loer?

By 24 maart 2020No Comments

Gisteren was bitcoin nog 5.800 dollar (5.363 euro), vandaag is daar duizend dollar bijgekomen! Bitcoin heeft de stijgende lijn weer te pakken. Wat kunnen we de komende dagen van de koers verwachten?

Laatste weerstand richting 7.700 dollar

Vanmorgen steeg bitcoin met 4,3 procent in een uur, maar voorlopig blijft de prijs hangen rond 6.800 dollar (6.287 euro). Op hetzelfde niveau vond de koers op vrijdag 20 maart ook weerstand. 6.800 dollar kan nu opnieuw een obstakel vormen voor bitcoin. Deze zone geven we op de grafiek hieronder aan met de oranje balk.

Maar wat als de koers hier wel doorheen breekt? Dan staat de weg vrij voor een stijging richting 7.700 dollar (7.120 euro). Begin maart vond bitcoin daar nog even ondersteuning, voordat de prijs er met bijna 50 procent doorheen zakte. Die zone geven we op de grafiek aan met de groene balk.

Als bitcoin weer terugzakt, dan komt 6.000 dollar (5.550 euro) weer in beeld. Sinds 19 maart heeft de koers nauwelijks meer onder deze prijs bewogen.

Wat doet de bitcoin koers op dit moment? Op deze pagina volg je altijd en overal de real-time bitcoin koers:

Check de live bitcoin koers

Binnenkort zelfs boven 8.000 dollar?

Het klinkt vergezocht, maar de komende dagen is ook 8.000 mogelijk. Er is namelijk een gat in de koers van CME Group dat nog steeds niet gevuld is.

Bij CME Group kan je handelen in bitcoin futures. Deze beurs gaat in het weekend dicht (linkergrafiek), maar ondertussen beweegt de bitcoin koers op beurzen zoals Bitstamp en (rechtergrafiek) gewoon verder.

Er kan daarom een soort ‘gat’ ontstaan in de bitcoin koers op CME Group. De openkoers van maandagnacht is in dit geval lager dan de slotkoers van vrijdagavond. Het gat bevindt zich tussen 8.270 dollar (7.647 euro) en 9.100 dollar (8.403 euro).

De theorie gaat dat investeerders zo’n gat graag willen vullen. Of in andere woorden, de koers moet de dag erna de waarde binnen het gat gaan opzoeken. En dat moet binnen de openingstijden van CME Group gebeuren. Drijft dit bitcoin naar 8.000 dollar?

Death cross ligt op de loer

Maar er zijn ook negatieve signalen. Op de grafiek hieronder zie je twee bewegende gemiddeldes, in het Engels ook wel Moving Averages (MA). De twee lijnen vormen nu een death cross, en dat is voor de langere termijn vaak geen goed teken. Het kan betekenen dat de koers de komende maanden nog verder kan dalen.

Bij een death cross duikt een korte termijn MA onder een lange termijn MA. In dit geval gaat het om de 50-dagen MA (rood) ten opzichte van de 200-dagen MA (groen).

Op hetzelfde moment gebeurt dit overigens ook op de Amerikaanse aandelenmarkt. Je kijkt hier naar de koersbeweging van de Dow Jones index.

Aangezien de moving averages kijken naar de bewegingen van de afgelopen dagen, lopen de lijnen altijd een beetje achter. We moeten daarom een paar dagen of weken afwachten wat het echte effect hiervan is.

Wil je meer weten over deze indicator? Meer informatie over de death cross vind je hier.

Bitcoin houdt stand

Maar voorlopig vindt bitcoin nog stand op een belangrijke ondersteuning, de 200-weken Moving Average (groene lijn op de grafiek). In de hele historie van bitcoin is de koers nog nooit onder dit bewegend gemiddelde gekomen. Wel heeft de prijs de lijn vaker aangetikt. Ook nu stuitert de koers op deze lijn weer omhoog.

Vormt dit de basis voor een grote stijging in aanloop van de bitcoin block halving? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply