blog

1 op 9 Indonesiers bezit cryptocurrency volgens rapport, maar klopt dat wel?

By 24 maart 2020No Comments

Ongeveer 11% van alle Indonesiërs bezit een vorm van cryptocurrency, aldus een rapport van Hootsuite.

Mocht dit waar zijn, dan…

Indonesië staat met 270 miljoen mensen in de top 5 landen met de meeste inwoners. Mocht het kloppen dat 11% van alle Indonesiërs, ofwel 11%, crypto hebben, dan praten we over 30 miljoen mensen. Dat lijkt onwaarschijnlijk hoog.

Als je de rapporten van Hootsuite moet geloven, dan staat Indonesië op de 6e plek als het gaat om cryptobezit. Alleen op de Fillipijnen, in Brazilie, Zuid-Afrika, Thailand en Nigeria is de crypto adoptie groter. Bij koploper Filipijnen zou 17% van de bevolking crypto bezitten.

Een reden waarom veel Indonesiërs liever crypto aanhouden is omdat de Indonesische rupiah steeds minder waard wordt. Dat zie je ook in bovenstaande grafiek. Ten opzichte van de dollar verloor de rupiah binnen een maand 18%. Dit is het laagste punt sinds 1998, en de munt zou zomaar nog verder kunnen zakken. In 1997 woedde nog de Aziatische financiële crisis, dus als de rupiah terugzakt naar dat niveau, dan kan dat pijnlijke herinneringen ophalen.

Overigens, mocht die 11% toch waar blijken te zijn, dan is dat heel indrukwekkend, aangezien maar 64% van de Indonesiërs vanaf elk apparaat toegang heeft tot internet.

Hoe nauwkeurig zijn deze cijfers?

Het rapport werd gedeeld op Twitter, en niet iedereen was het eens met de cijfers. Sommige inwoners zeiden dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat 11% van de Indonesiërs cryptocurrency bezit, omdat het aantal overdreven is.

In hetzelfde rapport staat dat ongeveer 7% van de wereldbevolking bitcoin of een altcoin bezit. Dit betekent dat meer dan 546 miljoen mensen over de hele wereld cryptocurrency bezitten. Dat cijfer is veel hoger dan andere schattingen. De CEO van Coinbase, Brian Armstrong, denkt dat er wereldwijd ongeveer 50 miljoen crypto gebruikers zouden moeten zijn.

Dat lijkt ook de data van blockchain.com te suggereren. Blockchain.com levert de meest gebruikte wallet van het moment en op de grafiek hierboven is te zien dat er nog geen 47 miljoen wallets zijn aangemaakt.

Het rapport kun je hier zelf lezen.

Leave a Reply