blog

Optiecontracten kunnen Bitcoin vrijdag een boost geven, dit is waarom

By 25 maart 2021No Comments

Het is geen goede ochtend voor bitcoin! De cryptocurrency duikt omlaag, tot een dieptepunt van 51.500 dollar (43.631 euro). Dit kan te maken hebben met een recordaantal bitcoin optiecontracten die aanstaande vrijdag aflopen. Maar na de daling van vanmorgen kunnen deze optiecontracten juist goed uitpakken voor bitcoin. Hoe zit dat?

Wat zijn bitcoin optiecontracten?

Afgelopen maandag hebben we het al eens over deze bitcoin optiecontracten gehad. Maar wat zijn het eigenlijk, en waarom is het nu belangrijk?

Met een bitcoin optiecontract heb je het recht, maar niet de verplichting, om bitcoin te kopen (call-optie) of te verkopen (put optie) tegen een vooraf afgesproken prijs. Bij het afsluiten van een call-optie verwacht je dat de koers gaat stijgen, en bij een put-optie denk je dat de prijs gaat dalen.

Hoe werkt dat? Stel, op 1 januari dacht je dat bitcoin wel eens flink kon stijgen. Je sloot een call-optie af tegen de prijs van 1 januari, toen bitcoin 29.000 dollar (24.569 euro) waard was. Je betaalt daarnaast een premie om het optiecontract aan te gaan.

Die call optie loopt vrijdag af. Aanstaande vrijdag koop je volgens afspraak 1 bitcoin voor 29.000 dollar (24.569 euro), terwijl de koers nu meer dan 52.000 dollar (44.042 euro) is. Het verschil tussen de huidige prijs en de prijs van 1 januari, min de premie, is dan de winst die je hebt.

Niet alle optiecontracten hebben nu waarde

Volgens data van ByBt verlopen er 104.000 bitcoin optiecontracten, die samen meer dan 6 miljard dollar waard zijn. De meeste contracten zijn afkomstig van Deribit, deze exchange heeft de afgelopen maand meer dan 96.000 optiecontracten verhandeld.

Terug naar het optiecontract: je hebt aan het einde van het contract niet de verplichting om bitcoin te kopen of te verkopen. En dat is interessant, zeker aangezien de bitcoin koers hard is gedaald. Want niet alle optiecontracten hoeven nu uitgevoerd te worden.

Sterker nog, volgens data van ByBt gaat het om 43 procent van optiecontracten die waarschijnlijk niet worden uitgevoerd, ongeveer 2,58 miljard dollar (2,2 miljard euro). Deze optiecontracten zijn zogeheten out-of-the-money (OTM).

Dat zit zo. Op het moment van schrijven is de bitcoin koers ongeveer 52.300 dollar (44.265 euro). Sommige investeerders hebben een call-optie met een prijs hoger dan 52.300 dollar (44.265 euro) die vrijdag afloopt. Voor deze investeerders is het niet winstgevend om bitcoin te kopen naar afspraak van dat contract. Die contracten zijn OTM.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg put-opties met een prijs lager dan 52.300 dollar (44.265 euro) die aanstaande vrijdag verlopen. Deze optiecontracten zijn ook OTM, en zijn in feite waardeloos, omdat ze waarschijnlijk niet worden uitgevoerd.

Daling vanmorgen was juist positief

Dat neemt niet weg dat nog steeds miljarden dollars aan optiecontracten verlopen die wél uitgevoerd kunnen worden. En de prijsdaling van bitcoin kan je dan juist zien als iets positiefs.

Met de huidige open interesse zijn investeerders die een prijsstijging verwachten in controle. De call-put ratio is nu namelijk ongeveer 1.13. Dat betekent dat er meer calls dan puts zijn.

Blijft bitcoin boven 52.000 dollar (44.011 euro) bewegen? Dan zullen veel put-opties hun waarde verliezen en OTM raken. Dit verhoogt de kansen voor call-opties om uitgevoerd te worden. En wanneer deze opties worden uitgevoerd, worden er in korte tijd veel bitcoin gekocht. Dat kan de bitcoin koers juist weer een boost geven!

Kunnen opties het tij keren?

Bitcoin zakte vanmorgen door de ondersteuning van 54.200 dollar (45.910 euro). Maar kunnen de optiecontracten het tij keren? Dan kan bitcoin een poging doen om door de dalende trendlijn te breken, en is zelfs 62.000 dollar (52.520 euro) weer mogelijk! In onze analyse later vandaag gaan we daar uitgebreider op in, maar hier alvast een voorproefje van onze scenario’s.

Leave a Reply