blog

NTF platform gelanceerd op blockchain van Tezos

By 24 maart 2021No Comments

Kalamint is gisteren live gegaan op de blockchain van Tezos en de eerste NFT’s zijn al te koop. Kalamint onderscheidt zich door plagiaat te bestrijden.

Twee platformen

De community rondom NFT’s op Tezos is de afgelopen weken snel gegroeid. Kalamint kan zomaar goed van start gaan, en dat kan van invloed zijn op de koers van XTZ, de native munt van Tezos. Daarnaast helpt het ook dat er over NFT op Tezos is geschreven in een grote financiële krant van Israël dit weekend, alleen ging het om een ander platform genaamd Hicetnunc.

Hicetnunc wordt steeds populairder en trekt veel NFT-artiesten zoals Mario Klingemann, EclecticMethod, Refik Anadol, Angie Taylor, Joanie Lemercier en meer. Iedereen kan een NFT op Hicetnunc aanmaken en in de eerste drie weken zijn er 10.000 NFT’s geslagen.

Exclusieve kwaliteit

Kalamint verschilt op verschillende manieren van Hicetnunc en kan het best worden omschreven als een exclusieve galerij. Deze wordt bestuurd door experts zoals andere artiesten, zij worden financieel geprikkeld om plagiaat op het platform te voorkomen.

Het is dus een soort marktplaats voor digitale kunstwerken en Kala betekent kunst in India.

Op de eerste versie van Kalamint kunnen gebruikers zelf NFT’s maken op de blockchain van Tezos. Vervolgens kan je deze te koop zetten op de online markt door een waarde in XTZ op te geven. Zonder kopers geen verkopers, dus je kunt aangeboden NFT’s kopen voor je verzameling of voor de handel.

Latere versies zullen het maken van collecties (beperkte edities), veilingen, prijsopsporingscurves en een DAO omvatten. Een DAO is een decentraal bestuursmodel.

Kalamint-gilde

Kalamint is een zogenaamde curated markt, net als een fysieke galerij. Dit betekent dat er een autoriteit (gilde) op het platform is die beslist wie artiest mag worden en dat deze gilde kan optreden bij vermoeden van plagiaat. In Kalamint wordt deze autoriteit door de gebruikers gevormd. De gilde wordt gevormd door maximaal 26 makers, verzamelaars en bewakers. Hierdoor verwacht de galerij dat ze het voornamelijk van kwaliteit moeten hebben, en niet van hoge handelsvolumes.

Plagiaat voorkomen

Non-curated markten zoals Rarible, OpenSea en Mintable hebben geen toegangsbarrières, dus iedereen kan NFT’s aanbieden als ze hun wallet aansluiten. Maar dit brengt het probleem van plagiaat met zich mee. Aangezien er geen controle is, is het een uitdaging voor de platformontwikkelaars om alles wat wordt gepubliceerd te volgen, en luie kunstenaars kunnen uiteindelijk profiteren van gestolen kunstwerken.

Net als al het andere op internet waar je geld mee kan verdienen, heeft de NFT-rage parasieten aangetrokken die geld willen verdienen aan het werk van anderen. Dat is wat er is gebeurd met een kunstenaar die digitale foto’s maakt onder de naam Weird Undead. Ze ontdekte dat iemand haar afbeeldingen heeft gestolen en ze als NFT’s heeft verkocht:

Leave a Reply