blogExchanges

Op woensdag 5 mei wordt Uniswap V3 gelanceerd

By 24 maart 2021No Comments

De populairste gedecentraliseerde beurs ter wereld, Uniswap, heeft eindelijk details en een lanceringsdatum gedeeld voor de langverwachte versie 3-upgrade.

5 mei lancering

Na maanden van teasers en aankondigingen over aankondigingen, heeft Uniswap laten weten dat de lancering van het mainnet gepland staat op 5 mei.

De lancering wordt voorafgegaan aan grote woorden en beloftes. UniSwap zegt dat hun DEX de meest flexibele en kapitaalefficiënte geautomatiseerde marktmaker zal zijn die ooit is ontworpen. Veelgevraagde schaaloplossingen om transactiekosten te verlagen, worden echter niet opgenomen in de lancering in mei en zullen enige tijd later komen.

Want als de community al ergens baat bij heeft, dan zijn het lagere transactiekosten.

Uniswap geconcentreerde liquiditeit

Uniswap noemt geconcentreerde liquiditeit als de belangrijkste verbetering. Dit zorgt ervoor dat de posities van individuele liquiditeitsverschaffers samen worden gevoegd tot één pool die wordt gebruikt voor de prijscurve.

Wow, wat staat hier nou eigenlijk? Op gedecentraliseerde exchanges wordt liquiditeit verzorgd door gebruikers, op een decentrale manier. Iedereen kan zijn Ethereum of andere coin aanbieden. Deze worden nu samengevoegd waardoor er meer liquiditeit is en er meer waarde nodig is om de koers van een coin te beïnvloeden.

Liquiditeitsverschaffers kunnen liquiditeit leveren die 4000x efficiënter is in vergelijking met Uniswap v2, waardoor ze een hoger rendement op hun kapitaal behalen, aldus de blogpost.

NFT-weergave

De verbetering moet er in de praktijk voor zorgen dat er minder slippage is. Als de prijs waartegen een order is uitgevoerd niet overeenkomt met de opgegeven prijs, is er sprake van slippage. Dit kan gebeuren bij hoge volatiliteit op de markt, maar ook bij gaping. Dit doet zich voor als de markt snel naar boven of beneden beweegt, met weinig of geen tussentijdse handel.

Daarnaast krijgen yield farmers toegang tot meer volume en zouden ze hun risico kunnen verkleinen. In de blogpost staat ook dat de aangepaste prijscurves zullen betekenen dat liquiditeitsposities niet langer fungibel (inwisselbaar) zijn. Ze worden niet meer weergegeven als ERC20-tokens in het kernprotocol, maar in plaats daarvan worden weergegeven door niet-fungibele tokens.

Een andere verbetering heeft te maken met de prijsorakels, die zijn aangepast voor eenvoudigere en goedkopere integratie ten opzichte van de vorige versie van het protocol.

Transactiekosten blijven hoog

Nu de hamvraag: Wordt Uniswap aantrekkelijker voor normale gebruikers? Helaas voor de niet whales (guppies?) onder ons, laat Etherscan zien dat de transactiekosten nu in ieder geval nog vrij hoog zijn. Op dit moment kost het minimaal 34 euro om een transactie uit te voeren. Dat is te verwaarlozen op een grote transactie, maar niet voor kleinere transacties.

Uniswap belooft lagere transactiekosten, maar veel zal ook afhangen van Ethereum en de lancering van ETH 2.0.

Leave a Reply