blog

Bitcoin technische analyse, wat kun je op korte termijn verwachten?

By 24 maart 2021No Comments

Bitcoin is in een week met ruim 14 procent gedaald, niet al te best dus. Maar niets zo verraderlijk als het weer en de volatiliteit van de cryptomarkten. In deze analyse nemen we de belangrijkste prijsniveau’s onder de loep, en doen we een positieve en een negatieve voorspelling van BTC.

Relatieve sterkte neemt af

In de week-grafiek hieronder, met een kaars voor elke week, zien we niet alleen dat 59.000 dollar (49.864 euro) de grote drempel is, maar ook dat de RSI gestaag afneemt. De RSI staat voor Relative Strength Index en geeft met een getal tussen 0 en 100 aan hoe sterk de bitcoin koers is. Deze kracht neemt af wanneer hij onder de 70 zakt. Hij staat nu op 70 en zoals de oranje pijl aangeeft is de trend wel dalende. Maar zet de daling ook door, of trekt het weer aan? Laten we dit nader onderzoeken.

Bron: Tradingview

Herstel lijkt al begonnen

Wanneer we kijken op de dag-grafiek hieronder, met voor elke dag een kaars, zien we dat we gisteren gered zijn op prijsniveau 54.000 dollar (45.638 euro), inmiddels is de klim alweer ingezet. Sterker nog, dit is mijn derde versie tijdens het schrijven omdat het zo hard omhoog gaat weer (dank je Elon Musk). Dat laat toch wel zien hoe sterk de drang is van bitcoin om in waarde toe te nemen.

Bron: Tradingview

Onder in het paarse gedeelte van de grafiek zien we dat de RSI op dag-niveau niet onder de 50 is gekomen en ook opveert. Dit is een duidelijk teken dat de daling niet sterk genoeg is om het tij van de markt te keren. Verder zien we nog dat bitcoin even door de EMA21 is gegaan (Exponential Moving Average; het gewogen gemiddelde van de laatste 21 kaarsen), maar er ook heel snel weer boven springt. Ook een goed teken. Als we verder inzoomen zien we dat er een sterk support is gevonden.

Sterke support gevonden

In de 4-uursgrafiek hieronder is de snelle stijging van deze ochtend duidelijk te zien. Ook valt op dat het prijsniveau 54.100 dollar (45.722 euro) een sterke support is geworden. In de paarse grafiek onderin zien we bij de RSI dat deze weer boven de 50 uitkomt. De kracht lijkt weer hervonden en de klim naar boven is onmiskenbaar. Maar zet dit door?

Bron: tradingview

De vlag kan nog niet uit

Voordat we de vlag alweer uithangen toch nog iets meer perspectief. In onderstaande 1-uursgrafiek is te zien dat de EMAs nu helemaal geflipt zijn. Geflipt: de korte termijn EMA’s zijn onder de lange termijn EMA gedoken. Links zie je een paar dagen geleden nog de gewenste volgorde van boven naar beneden: 21, 50, 100, 200. Na de prijsduikeling van de afgelopen dagen ligt het nu ondersteboven en de volgorde is nu van boven naar beneden: 200, 100, 50, 21.

Op het 1-uursniveau moeten we nog even zien dat alles weer in de goede volgorde komt te staan om te zeggen dat de trend naar boven is hersteld. Zolang dat nog niet zo is kan dit nog net zo goed een kleine opleving zijn op weg naar beneden.

Bron: Tradingview

Waar gaan we naar toe?

Het is nooit met zekerheid te zeggen, want de markt doet wat het wil. Wat we wel kunnen geven is twee mogelijke scenario’s, één bullish (positief) en één bearish (negatief).

Bron: Tradingview

Bullish

Kan de RSI boven de 50 blijven klimmen (de oranje lijn op de paarse dag-grafiek hierboven) dan kan de prijs doorklimmen naar 58.100 dollar (49.103 euro), de bovenste oranje lijn. Als we hier doorheen kunnen breken, dan kunnen we weer koers zetten richting de 61.200 dollar (51.723 euro), de groene lijn.

Bearish

Slaagt bitcoin er echter niet boven 58.100 dollar (49.103 euro) te komen dan bevinden we ons in een oogwenk weer op 54.000 dollar (45.638 euro), de rode lijn.

Leave a Reply