blog

Bitcoin daalt 5.000 euro: perfecte moment om de dip te kopen?

By 25 maart 2021No Comments

Bitcoin maakt een uitglijder, de cryptocurrency is sinds het hoogste punt van gisteren met bijna 6.000 dollar (ruim 5.000 euro) in waarde gedaald. In dit artikel lees je waarom dat juist iets goeds kan zijn. Maar ook als we puur kijken naar de grafieken, zien we dat dit wel eens een heel mooi moment kan zijn om de dip te kopen. Disclaimer: dat is geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek en maak je eigen beslissingen.

Divergentie op de grafiek

Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek van de bitcoin koers. De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Indicator (RSI). Het verschil tussen de RSI en de koers geeft aan dat de bitcoin prijs misschien de bodem al heeft gezien.

Hoe zit dat? De RSI meet het momentum van de koers. Beweegt de lijn zich aan de onderkant van de paarse band? Dan is er in korte tijd veel bitcoin verkocht. Vaak is dat een indicatie dat de dalende trend omslaat in een stijgende trend.

En dat niet alleen, je ziet ook dat de RSI verschillend beweegt ten opzichte van de koers. De bitcoin koers maakt een dalende beweging, terwijl de RSI juist stijgt. Op de grafiek hebben we dit aangegeven met de zwarte lijnen. Dit verschil noem je ook wel divergentie, en deze vorm van divergentie is vaak positief voor de koers. De eerdere twee keer gaf deze divergentie het begin aan van een nieuwe periode van veel groene kaarsen.

Dicht bij vangnet

Bitcoin valt soms hard, maar stuitert weer omhoog bij het raken van verschillende gemiddelden. Op de vieruursgrafiek hieronder kijken we naar twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden (exponential moving averages). Bij deze gemiddelden tellen de meest recente kaarsen zwaarder mee.

In een stijgende trend vindt bitcoin vaak ondersteuning op de EMA50, het gemiddelde van de afgelopen 50 kaarsen van 4 uur. Dit is de rode lijn op de grafiek. Maar houdt deze ondersteuning geen stand, dan is de EMA200 dichtbij. Op dit moment beweegt bitcoin daar net onder, en wordt het spannend: vindt de koers ondersteuning of zakt bitcoin verder weg?

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin heeft in de afgelopen weken meerdere pogingen gedaan om uit te breken, maar zonder resultaat. Voorlopig blijft de zwarte dalende trendlijn een te sterke weerstand. Op basis van die trendlijn in combinatie met horizontale steunpunten en weerstanden bepalen we onze twee scenario’s voor de komende dagen: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin vindt ondersteuning, en breekt daarnaast door 54.200 dollar (45.910 euro). Lukt dat allemaal zonder problemen? Dan komt de schuine zwarte trendlijn rond 55.000 dollar (46.590 euro) in beeld.

Breekt bitcoin ook door deze trendlijn, dan geeft dat genoeg vertrouwen om het allerhoogste punt ooit rond 62.000 dollar (54.520 euro) te testen.

Bearish
Maar wat als bitcoin juist weerstand vindt op de bovenste oranje lijn? Dan wordt het eerst interessant om te zien of bitcoin steun kan vinden op 52.000 dollar (44.049 euro). Zakt bitcoin ook onder deze prijs, dan ligt de volgende grote ondersteuning pas op 47.325 dollar (40.089 euro). Dit is de rode lijn op de grafiek.

Leave a Reply