blog

Open interest op bitcoin stijgt met 134% in 2021, terwijl goud 18% daalt

By 4 april 2021No Comments

De stijgende koers van bitcoin dit jaar heeft geleid tot een enorme groei van open interest voor bitcoin futures van activa. Dit komt doordat handelaren hun posities op verschillende beurzen proberen af ​​te dekken.

Enorme groei bitcoin futures, in tegenstelling tot goud

Finbold berekende dat de open interest voor bitcoin-futures tussen januari en maart 2021 met 133,74% is gegroeid. Tijdens de eerste week van januari 2021 werd de openstaande rente gewaardeerd op 9,66 miljard dollar, terwijl dat op 30 maart 2021 gegroeid is tot 22,58 miljard USD. Dat is het gevolg van de aanhoudende bull run.

De gegevens over openstaande bitcoin-futures zijn afkomstig van elf grote globale BTC-futuresbeurzen, waaronder Binance, Bybit, Okex, CME, Huobi, FTX, Deribit, Bitmex, Bitfinex, Phemex en Kraken.

In diezelfde periode is open interest op goudfutures met 17,54% gedaald, van 116,30 miljard naar 95,90 miljard dollar. Data van goudfutures zijn afkomstig van de negen belangrijkste wereldwijde beurzen voor goudfutures, waaronder Comex, Dubai, ICE, India, Istanbul, Moskou, SFE, Tocom en LME.

Bron: Finbold

Wat is open interest?

Open interest verwijst naar het totale aantal uitstaande derivatencontracten, zoals opties of futures die niet zijn afgewikkeld. Dit kan worden gebruikt als een indicator die het marktsentiment en de kracht achter prijsontwikkelingen bepaalt.

De piek in de open interest op bitcoin-futures volgt de koersstijging van bitcoin, die op 14 maart piekte op iets boven 61.000 dollar. Deze groei is grotendeels te wijten aan institutionele beleggers die in toenemende mate bitcoin kopen.

Grote spelers stappen in

De nieuwe recordprijs werd in gang gezet doordat bijvoorbeeld Tesla onthulde dat ze 1,5 miljard dollar in bitcoin had geïnvesteerd. Daar kwam het nieuws over Visa, Mastercard en PayPal nog bovenop. Verwacht wordt dat meer instellingen in bitcoin zullen investeren, zeker nu Amerikaanse grootbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley hier een handje bij zullen gaan helpen.

Groei van de open interesse kan er ook op duiden dat instellingen uit traditionele financiële instellingen overwegen om meer bitcoin-exposure aan hun portefeuilles toe te voegen. Aangezien institutionele beleggers doorgaan met hedgen door middel van futures, neemt de vraag naar hefboomwerking toe. De waarde van bitcoin open interest futures toont de omvang van longs en shorts, en naarmate het aantal toeneemt, betekent dit dat beleggers een grotere risicoblootstelling hebben.

Goud is in waarde afgenomen

Zoals we al schreven, zijn in de eerste drie maanden van 2021 goudfutures juist afgenomen, wat samenhangt met de prijsschommelingen van het edelmetaal. Dit suggereert dat de koopkracht aan het opdrogen is en analisten verwachten dan ook een correctie op de goudkoers.

Sinds het in augustus 2020 een recordhoogte van meer dan 2.000 dollar bereikte, heeft goud verschillende dalingen gekend, terwijl bitcoin veerkrachtig blijft. Sinds januari is de waarde van goud met bijna 9% gedaald. De hoge waarde van de open futures van goud is echter een indicator dat sommige beleggers nog steeds vertrouwen hebben in het metaal om nieuwe hoogten te bereiken.

Goud in bitcoinwaarde uitgedrukt Bron: Tradingview

Hierboven zie je de goudprijs uitgedrukt in bitcoin. Vergeleken met bitcoin is goud enorm hard gedaald.

Leave a Reply