blog

Novi is nieuwe naam van Facebook wallet voor Libra

By 27 mei 2020No Comments

Facebook heeft een rebranding aangekondigd van hun Libra wallet. Deze droeg voorheen de naam Calibra maar wordt vanaf nu Novi genoemd.

Facebook zegt dat de nieuwe naam afkomstig is van de Latijnse woorden ‘Novus’ en ‘via’, wat respectievelijk ‘nieuw’ en ‘weg’ betekent.

Libra portemonnee krijgt een make-over

Zoals wij al eerder meldden, kondigde Facebook in juni 2019 voor het eerst zijn ambities voor een eigen digitale valuta aan. Het Libra-project kreeg meteen veel aandacht, van media tot politici.

De aandacht die Libra kreeg in 2019 was ongehoord voor een cryptovaluta. Denk aan diverse hoorzittingen, een enorme rompslomp aan nieuwe regels, herschikking van de kernleden en zelfs een tweet van president Trump. Trump maakte van de gelegenheid gebruik om de dollar de hemel in te prijzen. Maar dit jaar lijkt Libra nog nauwelijks het nieuws te halen.

Maar Facebook heeft de stilte eerder vandaag verbroken met een persbericht over de rebranding van de digitale portemonnee van het bedrijf. De social media gigant gaf ook details over het eerste product van Novi Financial. Facebook zegt dat gebruikers Novi zullen kunnen gebruiken als een standalone app of in combinatie met de Messenger en WhatsApp apps.

Ook beweren ze dat de overdracht direct en zonder verborgen kosten zal plaatsvinden. Het bedrijf voegt toe dat alle gebruikers een KYC-procedure moeten doorlopen en 24/7 gebruik kunnen maken van de klantenservice. Met KYC wordt know-your-customer bedoeld, je moet je dus kunnen identificeren.

Onder het vergrootglas

Gezien de harde toon van politici, centrale banken en regelmakers ten aanzien van Libra, lijkt de rebranding een poging om Facebook te distantiëren van de digitale munteenheid zelf. Dat benadrukken ze nog eens door te stellen dat Novi Financial een dochteronderneming is van Facebook die onafhankelijk van Facebook opereert en is gevestigd in Menlo Park, Californië.

Amerikaanse financiële toezichthouders zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) maken een duidelijk onderscheid tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde digitale valuta. Het beste voorbeeld hiervan is dat de SEC bitcoin en ethereum niet als effecten beschouwt, maar Ton van Telegram weer wel. Met alle gevolgen van dien.

In het persbericht van vandaag ging Facebook niet in op de verwachte lanceringsdatum van Libra, die oorspronkelijk voor de zomer van 2020 was gepland. Er staat echter dat Novi in bepaalde landen beschikbaar zal zijn zodra deze de goedkeuring van de regelgevende instanties heeft gekregen.

Leave a Reply