blog

Eerste keer sinds 2 jaar wordt bitcoin moeilijkheidsgraad twee keer achter elkaar verlaagd

By 27 mei 2020No Comments

Op 5 of 6 juni wordt de moeilijkheidsgraad om bitcoins te minen voor de tweede keer achter elkaar verlaagd. De verwachting is dat deze tussen de 12% en 17% naar beneden wordt bijgesteld.

Dit is de eerste keer dat de moeilijkheidsgraad meerdere malen direct achter elkaar naar beneden wordt bijgesteld sinds eind 2018, toen zakte de koers van 5.800 dollar naar 2.800 dollar.

Naar beneden bijstellen

De Bitcoin Difficulty Estimator voorspelt dat de moeilijkheidsgraad tussen de 16.9357% en -12.0555% verlaagd wordt. Zo’n verlaging vindt elke 2016 blokken plaats en gemiddeld wordt een blok om de tien minuten gevonden. Zo kan de Estimator uitrekenen dat de verlaging zal plaatsvinden op 5 of 6 juni. Op 20 mei daalde de moeilijkheidsgraad nog met 6%.

Stimulans om het netwerk te beveiligen

De moeilijkheid om blokken te vinden wordt bijgesteld op basis van de gemiddelde beschikbare rekenkracht van alle miners op het bitcoinnetwerk tijdens de vorige 2016 blokken. Miners minen bitcoins om geld te verdienen, dat klinkt misschien negatief maar dat is het absoluut niet. Dit is een stimulans om het bitcoin netwerk veilig te houden en precies zoals Satoshi dit in zijn of haar whitepaper omschreef.

Maar het kost ook geld om miningmachines te kopen, om een ruimte te huren, mensen in dienst te hebben en om elektriciteit te gebruiken. Dat betekent dat de inkomsten die miners krijgen in lijn moet zijn met de uitgaven die zij elke maand hebben.

In de grafiek hieronder zie je de verschillende keren sinds eind 2018 dat de moeilijkheidsgraad naar beneden werd bijgesteld. De grafiek komt van bitinfocharts.

De koers bepaalt dalingen

Hierboven zie je drie vlakken waarin de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld werd. Alleen bij punt 1 ging deze meerdere keren achter elkaar omlaag.

  1. Tussen november 2018 en januari 2019 daalde de moeilijkheid liefst vier keer achter elkaar. De koers daalde die periode ook van 5.800 dollar naar 2.800 dollar. Het werd dus steeds moeilijker om geld te verdienen met minen waardoor miners besloten om machines uit te zetten.
  2. De koers daalde binnen 4 maanden van 10.000 dollar naar 6.000 dollar, hierdoor werd de moeilijkheidsgraad eenmaal naar beneden bijgesteld.
  3. Bitcoin bleek niet immuun voor de paniek op de markten door het coronavirus. De bitcoin koers daalde binnen een paar uur van 7.000 dollar naar rond de 4.000 dollar. Dit zorgde ervoor dat miners snel hun machines uitzetten. Maar deze daling is misschien dramatischer dan het lijkt, want vlak daarvoor schoot de moeilijkheidsgraad juist heel hard omhoog. Dat komt waarschijnlijk doordat de bitcoin halving van mei 2020 in zicht kwam.

En dan zijn we bij het heden aanbeland. Dit is dus de eerste keer sinds eind 2018 dat de moeilijkheidsgraad meerdere malen achter elkaar daalt. Niet alleen de prijs van bitcoin is daar debet aan, we hebben ook net de halving achter de rug. Hierdoor zijn de inkomsten sowieso lager. De grote miningbedrijven houden rekening met de halving, het is immers al sinds 2009 bekend wanneer deze ongeveer plaatsvinden.

When in doubt, zoom out

Maar is dit erg? Komt het bitcoinnetwerk nu in gevaar? Tijd om uit te zoomen op de grafiek:

Wat je hierboven ziet is dat in een paar jaar tijd de rekenkracht exponentieel is toegenomen. Op de korte termijn zijn dipjes zichtbaar maar die vallen in het niet met de trend op de lange termijn.

Kan bitcoin aangevallen worden?

Geen enkele andere cryptomunt heeft zoveel rekenkracht als bitcoin. Dagelijks werken duizenden bitcoin miners aan het verwerken van transacties. Dat maakt een 51 procent aanval op het bitcoin netwerk zo goed als onmogelijk. Het doel van een 51 procent aanval is om 51 procent van de rekenkracht in handen te krijgen om bitcoins dubbel uit te geven, ofwel een double spend.

Probeert een aanvaller toch het bitcoin netwerk aan te vallen? Dan loopt hij eigenlijk altijd achter de feiten aan. Stel, de hacker wil een double spend aanval organiseren. Hij werkt dan aan een alternatieve blockchain. Maar tegelijkertijd werken alle andere bitcoin miners aan de meest recente(en langste) keten. Op die manier lukt het de aanvaller nooit om de huidige blockchain ‘bij te houden’. Tenminste, niet als hij niet minstens de helft van de rekenkracht in bezit heeft.

Meer over dit soort aanvallen vind je in ons kennisbankartikel.

Leave a Reply