De kosten voor het maken van een Bitcoin-transactie zijn in vijf dagen tijd met 50 procent gedaald. Ook is de verstopping op de blockchain van bitcoin afgenomen. Eerder waren de transactiekosten nog enorm toegenomen, met maar liefst 2.000 procent sinds het begin van 2020.
Transactiekosten gehalveerd
De grafiek hieronder is afkomstig van Bitinfocharts. Je kijkt naar de gemiddelde transactiekosten in dollars.
In het begin van het jaar kostte een bitcoin transactie nog geen 50 dollarcent. In mei schoot het aantal transacties omhoog, terwijl er minder snel blokken werden gevonden door bitcoin miners. Het gevolg was dat de transactiekosten naar 6,64 dollar gingen. Inmiddels zijn deze kosten meer dan gehalveerd. Een bitcointransactie kost nu gemiddeld 3,06 dollar.
Je hoeft niet zoveel te betalen
Dit cijfer is trouwens het gemiddelde voor een snelle afwerking van je transactie. Je hoeft niet het volle pond te betalen bij een transactie. Heb je meer geduld? Dan kan je ook minder fee megeven aan je transactie. Bij sommige wallets kan je dit zelf instellen.
De minimale transactiefee die je kan meegeven is 1 satoshi per byte. Afhankelijk van de grootte van de transactie betaal je dan slechts een paar eurocent aan transactiekosten. Die grootte van je transactie is overigens een technisch verhaal. Je transactie wordt uitgedrukt in bytes, het gaat daarbij om het aantal inputs en outputs.
Geef je het minimale aantal transactiekosten, dan duurt het vaak een paar transactieblokken voordat je transactie wordt verwerkt door bitcoin miners. Miners kiezen namelijk vaak eerder transacties met een hogere fee, omdat zij dan meer kunnen verdienen.
Lightning netwerk kan ook helpen
En wil je niet afhankelijk zijn van de drukte op de bitcoin blockchain, dan kan je altijd nog het lightning netwerk gebruiken. Het lightning netwerk is een betaalnetwerk buiten de blockchain van bitcoin. Via dit netwerk kan je razendsnel en met minimale transactiekosten waarde verzenden. Hoe het lightning netwerk precies werkt lees je hier.