Als je over bitcoin leest gaat het vaak over de koers, maar ook de techniek is interessant. Op korte termijn staan er namelijk twee belangrijke updates op de planning: Taproot en Schnorr. Deze updates zijn nu gepubliceerd als Bitcoin Improvement Protocol (BIP). Dat betekent dat de community binnenkort kan gaan stemmen of de updates doorgaan of niet. Maar wat houden Schnorr en Taproot precies in?
The Schnorr/Taproot proposal is now published as BIPs 340, 341, and 342; see https://t.co/33uiulO8RA
Note that the assignment of BIP numbers is not any kind of stamp of approval; it just means the process was followed (which includes some amount of public discussion).
— Pieter Wuille (@pwuille) January 24, 2020
Schnorr handtekeningen, efficiënter en meer privacy
Bitcoin transacties worden ondertekend met digitale handtekeningen. Schnorr signatures zijn ook digitale handtekeningen, maar dan efficiënter en meer privacygericht.
Het idee bij Schnorr is dat elke transactie dezelfde handtekening krijgt. Zo ziet elke transactie er hetzelfde uit.
Dat is ten eerste goed voor je privacy. Bij bitcoin is het bijvoorbeeld mogelijk om een transactie te versturen met een multisig wallet. Multisig betekent letterlijk meerdere handtekeningen. Je verdeelt dan het beheer van je bitcoin wallet onder verschillende personen, bijvoorbeeld jij en je partner.
Voorheen zag je op de blockchain dan een transactie met twee verschillende handtekeningen. Met Schnorr zijn deze handtekeningen samengebracht tot één handtekening. Je ziet geen verschil met een ander soort transactie.
Daarnaast zorgen Schnorr handtekeningen ervoor dat er meer bitcoin transacties in een blok passen. Dat komt omdat handtekeningen ook data kosten. Volgens schattingen passen er met Schnorr 25 procent tot 30 procent meer transacties in een blok. Schnorr zorgt er dus ook voor dat er gemiddeld meer bitcoin transacties per seconde verwerkt kunnen worden.
Taproot, slimme contracten op bitcoin
Met bitcoin is het mogelijk om smart contracts uit te voeren. Een smart contract is een toepassing die automatisch een taak uitvoert wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Een multisig wallet waar we het net over hadden is een voorbeeld van zo’n smart contract: ‘Verstuur pas een transactie als twee personen ondertekenen.’
Maar deze smart contracts zijn wel openbaar zichtbaar wanneer zij uitgevoerd zijn. En dat is niet goed voor je privacy. Taproot lost dit op, zelfs de meest ingewikkelde slimme contracten zien er straks uit als gewone bitcoin transacties. Je kan dan geen gegevens meer terugvinden over de werking en de voorwaarden van een slim contract.
Taproot werkt met een techniek genaamd MAST, een manier om gegevens cryptografisch te versleutelen met hashes. Elke voorwaarde van een slim contract wordt versleuteld. Uiteindelijk is dan alleen te zien dat er aan alle voorwaarden is voldaan, maar niet aan welke voorwaarden. Dat weet alleen de verzender en de ontvanger.
Zowel Taproot, MAST en Schnorr zorgen dus voor meer efficiëntie en privacy op het bitcoin netwerk. Er passen meer transacties in een bitcoin blok, en tegelijkertijd worden er meer gegevens verborgen gehouden.
Ohja, en volgens het stock to flow model van Plan B gaat de bitcoin koers in 2021 naar 100.000 dollar.