blog

De rol van fundamentals en sentiment in de prijs van bitcoin

By 26 januari 2020No Comments

Sommige mensen (lees: critici) zijn van mening dat sentiment alles drijft in de cryptomarkten, en dat fundamentals niet bestaan. Bitcoin wordt dan in dezelfde adem vergeleken met een piramidespel.

Geloof je me niet? Bekijk de comments onder elk willekeurig artikel over bitcoin op nu.nl maar.

Ontwikkeling is geld waard

In dit artikel gaan we in op waarom dat een misvatting is. Bitcoin heeft een intrinsieke waarde en die is het beste te illustreren aan de hand van grote ontwikkelingen. Hier een kort overzicht:

  • De kwaliteit van de financiële infrastructuur waarmee individuen blootstelling aan Bitcoin kunnen krijgen en behouden. In 2010 was het vrijwel onmogelijk om bitcoin te kopen, en je enige optie om je bitcoins ergens op te slaan was met de Bitcoin core cliënt of door zelf een papieren wallet in elkaar te knutselen. Tegenwoordig kun je een miljard dollar aan bitcoin bewaren op duizenden verschillende wallets. Er zijn zelfs hardware wallets beschikbaar, alles om de veiligheid van je bitcoins te vergroten. Ook kan je je bitcoin bewaren bij enkele van ’s werelds grootste vermogensbeheerders. Dit is een fundamentele verandering
  • De kwaliteit van de bitcoin-software. Vergelijk de huidige versie maar eens met de eerste cliënt van Satoshi. Het protocol zelf en de tooling eromheen is verbeterd, verfijnd en nuttiger gemaakt. En hoewel we er nog niet helemaal zijn, is de gebruikservaring van bijvoorbeeld wallets en bitcoin apps vele malen beter geworden. Kijk maar eens naar BLOX.
  • De werkelijke stabiliteit en functionaliteit van het systeem. Stel je eens voor dat bitcoin een maand geen nieuwe blokken kan produceren. Dan zou de marktprijs in elkaar zakken en de reputatie onherroepelijk beschadigen. Als je dit gegeven gelooft, dan geef je toe dat er fundamentals aan de basis van de prijs ligt, en dat gaat verder dan alleen maar sentiment. Ook is het netwerk van bitcoin 99,98% werkende en is er sinds 2013 geen onderbreking meer.
  • Het aantal mensen van over de hele wereld die bitcoin kennen en willen. Dit is wat men met adoptie bedoelt. En deze mensen handelen niet alleen maar op sentiment, dit is een maatstaf voor kapitaal zonder doelstelling. Hieromheen is een hele industrie gebouwd. Het is nu veel makkelijker om op verschillende plekken bitcoin te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een broker.
  • De toename van de rekenkracht van het bitcoin netwerk. Hiermee doelen wij op het aantal miners dat zich blijft aansluiten op het netwerk. Je zou kunnen stellen dat hoe meer rekenkracht, des te meer energie er nodig is. Dat betekent dat het steeds duurder wordt om nieuwe bitcoins te maken.

De basis van een fundamentele analyse

Dit is nog maar een kleine greep uit de tientallen voorbeelden die je kan gebruiken om te laten zien dat fundamentele zaken de prijs bepalen. Er zijn fondsen en analisten die aan de hand van deze factoren een eerlijke prijs voor bitcoin proberen in te schatten. In tegenstelling tot onze technische analyses, is dit een fundamentele analyse.

Mocht je moeite hebben om de fundamentals op waarde te schatten, zoom dan eens uit. Kijk naar het verschil tussen de staat van bitcoin in 2010 en 2020. Bitcoin is met factor ontelbaar veel beter te gebruiken, te kopen, te verkopen en op te slaan.

Dat is een verbetering van de fundamenten van bitcoin.

Anders dan aandelen

Okay, misschien zijn deze fundamentals niet vergelijkbaar met aandelen waarop je dividend krijgt, maar bitcoin is dan ook geen aandeel. Een stukje bitcoin is eigenlijk een claim op ruimte op de blockchain waarmee je toestemming krijgt om gebruik te mogen maken van de transactionele functies van het netwerk.

Wereldwijde macro investeerders beoordelen valuta’s op basis van macrovariabelen en politieke risico’s.  Grondstofhandelaren kijken naar productiesnelheden en het aanbod.

Dit illustreert dat de prijs van assets zoals bitcoin niet alleen door hype of sentiment bepaald wordt. Het vergt alleen een veel grotere tijdsinvestering om die fundamentals van bitcoin te doorgronden, zeker in vergelijking met reguliere aandelen.

Dus de volgende keer dat iemand bitcoin weer een piramidespel noemt, wijs dan op fundamentelere zaken dan alleen sentiment.

Welke ontwikkelingen mis jij in dit rijtje?

Leave a Reply