blog

NEO, Chainlink, Nasdaq, Hedera Hashgraph, IBM, ING, Microsoft bouwen samen aan standaard

By 3 juni 2020No Comments

De InterWork Alliance (IWA) is op 2 juni formeel van start gegaan als een non-profit organisatie die zich toelegt op het ontwerpen van standaardkaders voor tokens. Denk aan blockchain ecosystemen waarbij tokens een grote rol spelen.

Gedistribueerde toepassingen hebben de potentie om wereldwijd de economie te verbeteren, maar de versnippering van verschillende platformen zorgt ervoor dat oplossingen niet opgeschaald kunnen worden.

Van alles tokens maken

Via een persbericht heeft de InterWork Alliance (IWA) laten weten dat het concept van een token-based economie veel belovend is, met gedistribueerde applicaties die de mogelijkheid hebben om de wereldeconomie te veranderen.

De IWA merkt echter op dat verschillende platformtypes en hun brede beschikbaarheid de invoering van ‘tokenization’, token-gebaseerde activa en andere gerelateerde systemen belemmeren. Het consortium is van mening dat betere en duidelijkere standaardkaders bedrijven in staat zouden stellen om overeenstemming te bereiken over gedistribueerde bedrijfsmodellen. Hierdoor hoeven bedrijven ook geen tijd meer te besteden aan het kiezen van een token-model.

Bekende bedrijven

De InterWork Alliance zal de standaarden bepalen voor het bouwen van gedistribueerde applicaties, inclusief passende raamwerken voor het tokenizen van items van waarde, het schrijven van contracten voor die tokens, en hoe je om moet gaan met de privacy van bedrijven.

Er zijn veel bedrijven lid van de Alliance, onder andere Accenture, Hedera Hashgraph, NEO global development, IBM, Microsoft, Nasdaq en Chainlink. De IWA zegt dat alle geïnteresseerde deelnemers worden uitgenodigd om zich bij de alliantie aan te sluiten en de op tokens gebaseerde economie te bevorderen.

Wat is een token

IWA voorzitter Ron Resnick claimt dat bedrijven over de hele wereld op zoek zijn naar modellen die op tokens gebaseerd zijn, zonder dat ze een platform in gedachten hebben. Hiervoor moeten standaarden zorgvuldig worden ontwikkeld en getest worden, inclusief het definiëren van wat een token is en hoe blockchain-based contracten werken.

Hij voegt daar nog aan toe:

De Alliantie is opgericht om te dienen als een organisatie waar dit essentiële werk gebeurt. Door geweldige technologie en innovatieve bedrijfsleiders samen te brengen, kunnen marktgestuurde specificaties geschreven worden die nodig zijn om de samenwerking te vergemakkelijken. Met een beproefde, standaard aanpak winnen we het vertrouwen van de consument.

Vrij verhandelbaar maar niet inwisselbaar

Het hele idee achter alles tokenizen is dat alles van waarde omgezet kan worden naar een digitale token. Sommige tokens zijn gelijk en voor elkaar inwisselbaar, zoals elke euromunt inwisselbaar is. Andere tokens zijn juist uniek en niet voor elkaar inwisselbaar, zoals een token waarmee je aantoont eigenaar te zijn van een uniek kunstwerk. Je kunt het eigenaarschap van een kunsttoken dan wel weer verkopen voor andere tokens of voor geld.

Dit betekent dat het ontzettend belangrijk is dat iedereen het met elkaar eens is wat een token is, hoe de inwisselbaarheid en de waarde wordt gewaarborgd.

Marley Gray, hoofdarchitect bij Microsoft en IWA voorzitter, legt uit:

Het biedt een forum waar deelnemers uit de industrie gebruik kunnen maken van real-world use cases. Deze zijn heel divers, denk aan het verbeteren van de efficiëntie van de koolstofmarkt of van de handelsfinanciering.

Leave a Reply