blog

Amerikaanse centrale bank wil Ethereum tokens gebruiken om Libor te vervangen

By 4 juni 2020No Comments

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, zegt te onderzoeken of een door Ethereum ondersteund blockchainproject genaamd Ameribor het huidige Libor-systeem kan vervangen.

Fraude met Libor

De term Libor hoor je niet vaak, behalve als je met je hypotheek bezig bent. Dan komt de Libor-rente om de hoek kijken. Libor staat voor London InterBank Offered Rate. Dit is het rentepercentage dat een selectie van banken elkaar in rekening brengt wanneer zij geld aan elkaar lenen voor een bepaalde termijn. De Libor is een van de belangrijkste tarieven in de financiële wereld en veel hypotheekverstrekkers gebruiken Libor om hun rentes te bepalen.

In 2013 was er nog een groot schandaal rondom de Libor-rente. Door de tarieven te manipuleren haalden handelaren van banken grotere winsten en dat leverde een grotere bonus op. Tientallen handelaren waren hierbij betrokken en in sommige gevallen was zelfs het management hierbij betrokken. De Rabobank kreeg zelfs een boete van 774 miljoen euro.

Ameribor moet Libor vervangen

Sindsdien zijn de meeste centrale banken in de wereld op zoek naar een vervanger, waaronder de Fed. Daarom heeft Powell onlangs Ameribor goedgekeurd, maar dan onder bepaalde voorwaarden.

Senator Tom Cotton vroeg of de Fed alternatieve referentiepercentages zoals Ameribor steunt. Hieronder lees je het antwoord van Powell. Om dit volledig te snappen uitleg over twee termen afkortingen. ARRC is een groep financierders die op zoek zijn naar een alternatief op Libor. SOFR is zo’n alternatief en staat voor Secured Overnight Financing Rate.

Powell:

Het is duidelijk dat de aanbevelingen van de ARRC en het gebruik van SOFR vrijwillig zijn. De marktpartijen zouden moeten proberen af te stappen van Libor op een manier die, gezien hun specifieke omstandigheden, het meest geschikt is. Ameribor is een referentiekoers die door de American Financial Exchange (AFX) is gecreëerd op basis van een samenhangende en goed gedefinieerde markt die voldoet aan de principes van de International Organization of Securities Commission (IOSCO) voor financiële benchmarks.

Maar Amobir is niet voor iedereen.

Hoewel Ameribor een volledig passend tarief is voor de banken die zich via de AFX financieren of voor andere soortgelijke instellingen waarvoor Ameribor hun financieringskosten kan weerspiegelen, is het voor veel marktpartijen wellicht niet geschikt.

Om rentetarieven te bepalen gebruik Ameribor blockchain.  Richard Sandor van AFX merkte op dat dit het eerste blockchainproject van het bedrijf is. Sandor:

We hebben veel geleerd over deze nieuwe en spannende technologie en geloven dat blockchain het potentieel heeft om de elektronische handel en de financiële markten te transformeren. AFX is vastbesloten om in de voorhoede van deze nieuwe technologie te blijven.

Twee ERC-721 tokens op de blockchain

AFX is van plan om twee tokens te maken die niet vrij inwisselbaar of vervangbaar zijn, in het engels wordt dit non-fungible genoemd. Een voorbeeld om dit te vergemakkelijken: Een één euromunt is fungible, die is in te wisselen voor elke andere één euro munt zonder dat er gevolgen zijn. De tokens die AFX wil maken kunnen niet voor elkaar ingewisseld worden. Ze zullen voldoen aan de ERC-721 token standaard en zullen informatie bevatten over zowel de transactie als de tegenpartij.

ERC-721 is een gratis, open standaard die beschrijft hoe non-fungible of unieke tokens op de Ethereum-blockchain kunnen worden gebouwd.

Wanneer een transactie begint, worden de tokens automatisch aangemaakt door de AFX-blockchain. Wanneer de transactie eindigt, worden de tokens automatisch afgewikkeld door gebruik te maken smart contracts.

De blockchain van AFX maakt gebruik van het consensusalgoritme proof-of-authority. Dat betekent dat AFX controle over elke transactie behoudt, ook al maken ze gebruik van een publieke blockchain. Dat is een groot verschil met Ethereum en Bitcoin, die werken volgens proof-of-work.

Leave a Reply