blog

Nederlandse WordProof geeft content WordPress tijdstempel via blockchain Ethereum

By 23 oktober 2020No Comments

WordProof is een plug-in voor het WordPress content management systeem, en zorgt ervoor dat gebruikers een tijdstempel kunnen meegeven aan content. Hiermee wordt extra authenticiteit meegegeven, de tijdstempel wordt bijgeschreven op de blockchain van Ethereum.

Wat heb je aan WordProof Timestamp

De plug-in WordProof kan helpen bij auteursrechtkwesties, bewijzen wie een tekst heeft geschreven en kan lezers gerust stellen dat niets aan een stuk content is gewijzigd. Of zoals ze het zelfs omschrijven:

  • Copyright protection
  • Transparency: increase trust and claim authenticity
  • Next-generation SEO benefits
  • Proof of existence at certain moments in time
  • Prepare for upcoming EU regulations
  • Be your own notary

Ongeveer 37% van alle websites worden gebouwd met behulp van WordPress, ze hebben een aandeel van 60% in de markt van content management systemen. Het Nederlandse WordProof deed de aankondiging op de digitale conferentie van London BlockDown 2020  op 22 oktober.

Voordeel van blockchain

Tijdstempels zijn belangrijk omdat het een unieke vingerafdruk of hash oplevert voor de nieuwste versie van de content die aan de blockchain is toegevoegd. Dit levert bewijs dat de eigenaar van de content (tekst, visueel of een andere vorm) het heeft gemaakt en dat er niet mee is geknoeid. Om dit te vertalen naar cryptotaal: elk blok van een blockchain bevat de hash van het vorige blok. Het blok daarna bevat een samenvoeging van de vorige hashes, etc. Deze hash-ketting is een bewijs van authenticiteit van de blockchain.

Bovendien beschikt de website dan over een bewijs van publicatietijd, dat kan worden gebruikt voor een mogelijke auteursrechtconflict.

Betrouwbaarheid herstellen

‘86% van alle mensen in Europa zegt ooit wel eens in fake news te zijn getrapt. Het is onze missie om het internet weer betrouwbaar te maken. Het is ooit ontworpen om computers aan elkaar te verbinden en dat is heel erg goed gelukt. Maar computers hebben geen dromen, geen ego, geen lust naar macht en mensen hebben dat wel. Met als gevolg dat, soms bewust soms onbewust, onhebbelijkheden van de mens ervoor zorgen dat sociale media, internet, zoekmachines niet echt een betrouwbare plekken zijn. Wij willen met blockchain timestamps die betrouwbaarheid herstellen door transparantie te bieden en de zender verantwoordelijkheid te laten nemen,’ aldus oprichter Sebastiaan van der Lans.

Er worden steeds meer crypto plugins gebouwd voor WordPress.  Als je op de officiële Nederlandse WordPress pagina zoekt op ‘crypto’ dan krijg je al 9 pagina’s voorgeschoteld. Ook WordProof staat hier tussen.

Leave a Reply