Het nationale blockchain platform van China heet Blockchain Service Network. Dit platform is voor bedrijven en voor gewone burgers en zal naar verwachting in april al worden gelanceerd.
Blockchain Service Network
Op 15 oktober 2019 werd de Blockchain Service Network (BSN) aangekondigd. Het beloofde een landelijk, openbaar infrastructuurnetwerk te worden dat is opgezet door het Chinese nationale informatiecentrum, China Mobile, China UnionPay, Red Date en andere instellingen zoals banken en overheidsgroepen. Huobi exchange is ook betrokken bij het initiatief.
Volgens de aankondiging is het systeem gericht op het bedienen van slimme steden en de digitale economie, concepten die mogelijk worden gemaakt door de ontwikkeling van IoT (internet of things), AI en 5G. De makers verwachten dat het BSN het MKB een goedkoper alternatief biedt om vanaf het begin hun eigen systemen op te bouwen. Het platform zal dienen als een omgeving voor specialistische applicaties van gebruikers.
Permissioned, closed blockchain
Er is niet veel concrete informatie beschikbaar over de technische specificaties van de BSN. Volgens een artikel over IEEE Spectrum is het de bedoeling dat het een blockchain wordt waar je alleen met toestemming van goedgekeurde leden iets kan aanpassen. Een soort permissioned, closed blockchain.
Deze keuze voorkomt dat onbevoegde partijen door de transactiegeschiedenis bladeren. Het woord ‘openbaar’ in ‘landelijk openbaar infrastructuurnetwerk’ is misschien verwarrend, maar het heeft blijkbaar niets te maken met de blockchain architectuur.
Welke use cases zijn er?
Voor het BSN zijn verschillende testprojecten aangekondigd. Eind 2019 heeft de BSN Development Alliance, een groep oprichters, een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend met de lokale overheid van Hangzhou, de hoofdstad van de provincie Zhejiang in China.
De overeenkomst ging over het verkennen van de use cases voor blockchain in governance en smart city-infrastructuur. Denk hierbij aan een digitaal identiteitssysteem, monitoring van de verkeersveiligheid, een kredietwaardigheidsrapport voor het MKB en een project dat toezicht houdt op de desinfectie van hotels met IoT-apparaten.
Het systeem zal naar verwachting in april 2020 worden gelanceerd en heeft honderd nodes in heel China en de rest van de wereld.
China heeft grootse plannen met blockchain
Ondanks dat China geen groot fan is van bitcoin, crypto en cryptotrading, lijkt het land wel de voordelen van blockchaintechnologie in te zien.
Kort na de onthulling van BSN verklaarde president Xi Jinping dat de adoptie van blockchain-technologie een nationale prioriteit was.
In de afgelopen paar maanden gebruikt China blockchain voor controles bij internationale grensovergangen, bij het bestrijden van belastingfraude en om leningen aan het MKB versimpelen.
Haast met digitale munt
BSN moet het voor de overheid en voor bedrijven simpeler maken om blockchain toe te passen op hun bedrijfsvoering. Forklog schrijft dat ze verwachten dat BSN ook de basis gaat vormen voor een digitale valuta die zou concurreren met betalingen via WeChat en Alipay. Dat zou de Chinese CBDC kunnen zijn.
Door het coronavirus lijkt China ook haast te maken om hun digitale valuta te lanceren, dus BSN kan hier wel eens snel een belangrijke rol in spelen.
De ontwikkelaars van het BSN hopen dat het platform uiteindelijk de wereldwijde standaard wordt. Maar, aangezien de Chinese overheid alle transacties binnen het netwerk kan volgen, is dit perspectief niet voor iedereen even aantrekkelijk.