blog

Auto-onderdelen van BMW worden vanaf dit jaar verwerkt op de blockchain

By 31 maart 2020No Comments

Door de maatregelen rondom het coronavirus rijden er nu minder auto’s op de weg, maar toch blijft BMW innoveren. De autofabrikant is van plan dit jaar een nieuwe logistieke oplossing te lanceren, waarbij zij gebruikmaken van blockchaintechnologie. Deze oplossing wordt uitgerold naar tien verschillende leveranciers, blijkt uit een persbericht van BMW.

Auto-onderdelen tracken met de blockchain

De blockchain heet PartChain is ontworpen om de herkomst van auto-onderdelen te traceren en is een blockchain om meerdere internationale partijen met elkaar te verbinden.

Andreas Wendt is lid van de Raad van Bestuur van BMW AG: ‘In 2019 draaiden we een succesvolle pilot met het aanschaffen van koplampen. Dit jaar willen we het product uitbreiden naar een grotere groep leveranciers.’

Technologie van Amazon en Microsoft

Op de lange termijn ziet Wendt de blockchain als een manier om ‘een open platform te creëren waarmee gegevens binnen supply chains veilig kunnen worden uitgewisseld en gedeeld en anoniem kunnen worden gemaakt in de hele industrie’.

De pilot was beperkt tot het volgen van auto-onderdelen, maar BMW ziet meer toepassingen voor het nieuwe platform. Denk bijvoorbeeld aan het compleet volgen van ruwe grondstoffen tot auto-onderdeel.

De blockchainoplossing moet leiden tot ‘fraudebestendige en verifieerbare dataopslag’. Partchain maakt daarnaast gebruik van cloudtechnologieen van Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Heeft VeChain hieraan meegewerkt?

Vorig jaar schreven we dat VeChain meewerkte aan een blockchainoplossing voor BMW. VeChain is een toepassing waarmee bedrijven de herkomst van producten kunnen traceren op de blockchain. Dat past perfect binnen het product wat BMW heeft gebouwd, PartChain.

Hoewel VeChain niet in het persbericht wordt vernoemd, verwijst BMW wel naar het Mobility Open Blockchain Initiative. Dat is een samenwerking van verschillende bedrijven die werken aan blockhaintoepassingen die mobiliteit veiliger, groener en goedkoper maken. Het is dus niet zeker dat VeChain heeft meegewerkt aan deze specifieke oplossing, maar het zou goed kunnen.

Leave a Reply