blog

Naast smart home producten zoals lampen en gordijnen, nu ook smart contracts bij IKEA

By 4 oktober 2019No Comments

Soms kunnen kleine, geïsoleerde acties grote impact hebben. Dit is er zo eentje. Nordic Store heeft een rekening van IKEA in IJsland betaald met een ERC20-token. Dat betekent dat de betaling via de blockchain van Ethereum is afgehandeld.

IKEA, een van ’s werelds grootste meubelzaken, erkent de mogelijkheid om met cryptocurrency te betalen.

Een succesvolle samenwerking

Meerdere partijen hebben samengewerkt om deze betaling mogelijk te maken. Een van die partijen is Tradeshift, een specialist in supply chain-betalingen en marktplaatsen. Ook Monerium is hierbij betrokken, zij zijn ’s werelds eerste  geautoriseerde leverancier van e-money voor blockchains. Met behulp van het platform van Tradeshift en smart contracts op de blockchain van Ethereum heeft de IJslandse retailer Nordic Store goederen gekocht van IKEA IJsland. Vervolgens is de factuur via het platform van Monerium met cryptocurrency betaald. Hoewel crypto, de juridische term is e-money.

Het is dus geen al bestaande token die je terugvindt op CoinMarketCap, maar een coin die alleen in het systeem van Monerium bestaat.

Smart contracts leidt tot automatische betalingen

Het belang van deze betaling is niet alleen symbolisch, het bewijst dat er een framework is gebouwd waardoor er betaald kan worden met cryptocurrency’s op de reguliere markt.

“Programmeerbaar geld gereguleerd door overheden wordt de basis voor e-commerce betalingen omdat ze zogenaamde smart contracts mogelijk maken. Smart contracts bieden veel gebruiksmogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om slimme facturen te genereren. Dit zijn facturen die zichzelf afwikkelen ”, aldus Gert Sylvest, mede-oprichter van Tradeshift.

“Slimme facturen zijn niet alleen nuttig voor het verminderen van administratieve hindernissen bij grensoverschrijdende zakelijke transacties. Ze zijn ook handig voor het bouwen van nieuwe financieringsmodellen waarmee toegang tot krediet voor ondernemingen wordt verbeterd. En dat is goed voor de cashflow. Dit is een belangrijke stap voorwaarts.”

Het begin van iets groters

Onderzoeksbureau Gartner, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het World Economic Forum (WEF) zagen dit al aankomen. Gartner voorspelde in hun paper Hype Cycle for Multienterprise Solutions al dat blockchain en smart contracts een grote impact zullen hebben binnen twee tot vijf jaar. Het IMF schreef ongeveer hetzelfde in de Rise of Digital Money: Cryptocurrency’s en blockchain gaan zorgen voor een naadloze betaling van geautomatiseerde transacties en meer efficiëntie in backofficetaken. En als WEF gelijk krijgt, dan staan we nog maar aan het begin. Zij verwachten namelijk dat in 2027 tien procent van het wereldwijde bruto binnenlands product via blockchain gaat.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


Leave a Reply