blog

Een blik op de ICO markt: worden nauwelijks bitcoin en ether opgehaald in 2019

By 1 oktober 2019No Comments

In 2017 leek iedereen met een semi goed plan en wat tekst op een wit papiertje miljoenen op te kunnen halen voor een ICO. Nadat de bullrun voorbij was, leek het er kort op of de ICO-markt volwassen zou worden. Dat was ook de conclusie van een rapport van Elementus uit augustus 2018.

Twee jaar ICO’s analyseren

Charlie Custer van LONGHASH verrichte goed onderzoek naar de huidige status van de ICO-mark, zijn conclusie luidt: De markt wordt niet volwassen, we gaan juist de andere kant op.

Hij onderzocht elke ICO vanaf 2018 tot en met eind augustus 2019, hiervoor gebruikte hij data van ICO Watch. Daardoor kon hij data van IEO’s en STO’s uitsluiten.  Even een korte uitleg van al deze afkortingen:

  • ICO: Initial Coin Offering, bitcoin of ethereum ophalen in ruil voor tokens van het project
  • IEO: Initial Exchange Offering, eigenlijk hetzelfde als een ICO maar dan enigszins gereguleerd omdat de fondsenwerving via een grote beurs zoals Binance gaat.
  • STO: Security Token Offering, soort ICO maar dan voor getokeniseerde aandelen. Valt onder regelgeving van lokale toezichthouders. In Nederland is dat de AFM en in de VS is dat de SEC.

Steeds minder ICO’s

Zoals je hieronder kan zien is het aantal projecten behoorlijk afgenomen. Begin 2018 waren het er nog meer dan 150 per maand maar in 2019 lijkt de ICO al bijna uitgestorven te zijn. De data van onderstaande grafieken komen van ICO Watch en LONGHASH. De verticale as staat voor het aantal ICO’s.

Ook steeds minder dollars

Dat geldt uiteraard ook voor de opgehaalde fondsen per ICO. In onderstaande grafiek vertegenwoordigt elk puntje één ICO. Het is vooral interessant om te kijken naar de 50 miljoen dollar grens. In 2018 waren er nog veertien projecten die zoveel hebben opgehaald. In 2019 alleen Contentos. Maarja, die ICO eindigde op 3 januari 2019.

Mocht je je afvragen wie die eenzame ICO aan de top is, dat is Dragon Coins, dit project haalde maar liefst 320 miljoen dollar op. 421 projecten bleven steken op 0 dollar.

Custer vergeleek ook de absolute getallen. In 2018 werd er in totaal voor meer dan 7,6 miljard dollar opgehaald. Hij verwacht dat in 2019 ‘maar’ 338 miljoen dollar wordt ingezameld, een daling van meer dan 95 procent.

Regelgeving debet aan minder ICO’s

Hij trekt de voorzichtige conclusie dat het afnemend aantal ICO’s kan komen doordat de regelgeving verscherpt is. Niet alleen in de VS, maar over de hele wereld. Veel overheden reageerden in 2018 namelijk nogal heftig om consumenten tegen zichzelf in bescherming te willen nemen.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hadden hier hun ideeën over. Niet gek, veel consumenten zijn ook echt in de boot genomen door scams en teams die na het binnenkrijgen van de funding met de noorderzon vertrokken.

Concurrentie van exchanges

Custer voorziet dan ook een grimmige toekomst weggelegd voor ICO’s. Hij verwacht niet dat deze manier van fondsenwerven nog levensvatbaar is en dat ICO’s in 2020 misschien niet eens meer bestaan.

Zeker ook omdat exchanges zich hard maken voor IEO’s. Hier verdienen namelijk niet alleen de fondsenwervers aan, maar ook de exchanges zelf. Bijkomend voordeel voor deze exchanges is dat je vaak alleen maar mee kan doen met een IEO als je gebruik maakt van hun eigen coin. En dit zorgt weer voor een stijgende koers.

Leave a Reply