blog

Naamswijziging Libra ten spijt, cryptocurrency van Facebook niet welkom in Europa

By 8 december 2020No Comments

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, is nog steeds geen fan van de de cryptocurrencyplannen van Facebook. Ook niet nu de naam is gewijzigd van Libra naar Diem.

Scholz noemt de omgedoopt cryptocurrency van Facebook een wolf in schaapskleren.

Meer nodig

‘Er is meer nodig dan het hernoemen van de cryptocurrency van Facebook om de zorgen weg te nemen die regelgevers hebben over het goedkeuren van de lancering in Duitsland en Europa’, zei de Duitse minister van Financiën gisteren.

Hij zei dit na een videoconferentie van de G7 waarbij de ministers van Financiën van de grote zeven landen spraken over cryptocurrency’s. Scholz noemde het opnieuw lanceren van Libra onder de nieuwe naam Diem slechts een cosmetische verandering.

Nauwelijks verandering

‘Een wolf in schaapskleren is nog steeds een wolf,’ zei hij. ‘Het is mij duidelijk dat Duitsland en Europa hun toetreding tot de markt niet kunnen en willen accepteren zolang de regelgevingsrisico’s niet voldoende worden aangepakt.’

Hij voegde eraan toe: ‘We moeten al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat het valutamonopolie in handen van staten blijft.’

Digitale euro in handen van staten

Op 20 november zei Schulz ongeveer hetzelfde. Scholz zei dat het essentieel was om vooruitgang te boeken om de banksystemen van Europa en Duitsland beter af te stemmen op het digitale tijdperk, maar voegde eraan toe dat dit niet gold voor privé uitgegeven digitale valuta.

‘Ik ben geen voorstander van digitale valuta uit de particuliere sector’, zei hij destijds tegen de afgevaardigden van het European Banking Congress.

Aandacht voor toezichthouders

Diem betekent ‘dag’ in het Latijns, zoals carpe diem.  Volgens de initiatiefnemers staat de naam voor een cryptoproject met meer aandacht voor de zorgen van toezichthouders. De munt zal alleen aan de dollar gekoppeld worden, in plaats van aan een mandje van fiatvaluta. Het consortium dat samen met Facebook aan diem werkt, zegt ook beleid op te stellen om witwassen tegen te gaan. Het is nog niet bekend wanneer Diem wordt geïntroduceerd.

Leave a Reply