blog

Midden 2021 definitief besluit over digitale euro-valuta, volgens ECB

By 8 december 2020No Comments

Financiële autoriteiten in Europa kunnen volgend jaar beginnen aan een onderzoeksplan voor een digitale euro. Dat zegt Holger Neuhaus, directielid van de Europese Centrale Bank tijdens het Singapore FinTech festival. Met een digitale euro wordt een cryptocurrency van de centrale bank bedoeld, of ook wel een CBDC.

Volgend jaar definitief besluit

Tijdens een online discussie vertelt Neuhaus dat de ECB verwacht dat de Europese financiële autoriteiten medio 2021 zullen beoordelen of zij een digitaal euro-inititiateif willen lanceren:

“Medio 2021 zal het Eurosysteem overwegen of het een digitaal europroject zal lanceren. Maar om te benadrukken, dit gaat om een onderzoeksfase, niet het besluit dat nog moet worden uitgevoerd. Het zou ons in feite in staat stellen […] met een plan te komen. Een plan over wat een digitale euro zou kunnen zijn, hoe het eruit zou kunnen zien, hoe het zou kunnen worden uitgevoerd, en of en wanneer een beleidsbeslissing wordt genomen”.

Neuhaus benadrukte dat een digitale euro een aanvulling zou zijn op, en niet in de plaats zou komen van, contant geld of wholesale-deposito’s van de centrale bank. Hij merkte ook op dat digitaal geld van de centrale bank een grote uitdaging vormt als het gaat om het gebruik van CBDC in het buitenland, met name in verband met het beheer van de kapitaalstromen.

“Dat is waar het moeilijk wordt en dat is waar we moeten nadenken over hoe we het kunnen beperken – met harde grenzen, of het nu gaat om incentive-regelingen of wat dan ook”, stelde Neuhaus voor.

Feedback over digitale euro

Neuhaus vertelde ook dat de ECB een openbare enquête houdt over een potentiële digitale euro. Deze enquête is medio oktober 2020 uitgebracht, en is bedoeld om feedback te verzamelen van publieke en private belanghebbenden om te beoordelen of Europa een digitale euro nodig heeft. De resultaten van deze enquête zijn nog niet bekend.

Leave a Reply