blog

Na de fork: hoe claim ik Bitcoin ABC of Bitcoin SV?

By 16 november 2018No Comments

Gisteravond rond 19:02 Nederlandse tijd vond er een splitsing bij Bitcoin Cash plaats. Er bestaan nu twee cryptomunten: Bitcoin ABC en Bitcoin SV. Wat kan je nu doen als Bitcoin Cash bezitter? Wij zetten voor jou de opties op een rijtje.

Ten eerste: dit is geen gewone fork

Sommige media spreken zelfs van een ‘oorlog’. Dit komt omdat beide partijen alles inzetten om de chain van de andere cryptomunt kapot te maken. Het is nog erg onduidelijk welke kant dit op kan gaan. Wees daarom voorzichtig met het claimen van je nieuwe coins.

Op het moment van schrijven is de situatie nog niet stabiel. Voor beide blockchains is er nog geen replay protection aanwezig. Het is onduidelijk of deze bescherming er überhaupt gaat komen. Daarom is het momenteel nog niet veilig om te handelen in Bitcoin ABC of Bitcoin SV.

Met welke scenario’s kan je rekening houden?

  • Replay protection komt er wel, en het is veilig om in zowel Bitcoin ABC als Bitcoin SV te handelen.
  • De community kiest voor Bitcoin ABC. Bitcoin SV is niet verhandelbaar op de meeste exchanges.
  • De community kiest voor Bitcoin SV. Bitcoin ABC is niet verhandelbaar op de meeste exchanges.

Maar wat kan jij op dit moment doen als je bitcoin cash bezit?

Niets doen

Heb je je bitcoin cash opgeslagen in een wallet en wil je weinig risico lopen? Dan is het verstandigste om de situatie af te wachten. Daarnaast is het aan te raden om je private key of je recovery seed op te schrijven. Zolang je jouw cryptomunten niet hebt verplaatst, blijf je aanspraak houden op Bitcoin ABC en/of Bitcoin SV.

Ook voor wallets en exchanges blijft de situatie onduidelijk. Als er meer duidelijkheid is, geven zij vaak meer informatie over de situatie. Zij geven dan bijvoorbeeld aan welke cryptomunt zij zullen ondersteunen en hoe dit geïntegreerd wordt op hun platform. Houd daarom de informatiekanalen van jouw wallet of exchange in de gaten.

Binance zegt overigens dat ze beide coins ondersteunen.

Splitsen

Kan je niet wachten om te handelen in beide cryptomunten? Dan kan je gebruikmaken van een splitting tool zoals deze. Maar let op: op dit moment bestaat er nog geen gebruiksvriendelijke splitting tool. Je hebt er flink wat technische kennis voor nodig. Wil je er gebruik van maken, dan is dat helemaal op eigen risico.

Vaak brengen hardware wallets zoals Ledger en Trezor bij een succesvolle hard fork een eigen splitting tool uit. Deze is gebruiksvriendelijker, je hebt er minder technische kennis voor nodig. Of dat deze keer ook gaat gebeuren? Dat is afhankelijk van de nasleep van de hard fork.

Leave a Reply