blog

MicroStrategy blijft ook in 2022 bitcoin aanschaffen

By 27 januari 2022No Comments

MicroStrategy werd in augustus 2020 het eerste beursgenoteerde bedrijf ter wereld dat publiek maakte voor meer dan 200 miljoen euro aan bitcoin te hebben gekocht. Sindsdien heeft het bedrijf geen gas teruggenomen, want inmiddels heeft het voor enkele miljarden aan bitcoin. Als we de woorden van CFO Phong Le mogen geloven blijft het daar niet bij. Tegenover de Wall Street Journal laat hij weten dat MicroStrategy ook dit jaar gaat bijkopen.

“Onze strategie met bitcoin is kopen en hodlen. Alle cashflows die overblijven of andere manieren waarop we geld kunnen vinden gaan naar bitcoin,” aldus Phong Le. Na de aankoop van MicroStrategy zijn onder andere Tesla en Block geïnspireerd om hetzelfde te doen. Tesla kocht voor meer dan 1 miljard euro aan bitcoin en Block heeft ook behoorlijke investeringen gedaan. De echte vloedgolf van beursgenoteerde bedrijven met bitcoin is nog uitgebleven, maar het krijgt zeker tractie binnen de financiële wereld.

MicroStrategy blijft kopen ondanks kwakkelende koers

Begin dit jaar heeft bitcoin enkele stevige tikken gekregen en deze week bereikte de koers wederom een nieuw lokaal dieptepunt. Die volatiliteit zorgt er nog altijd voor dat velen binnen de traditionele financiële wereld bitcoin maar eng vinden. Hoe kun je een daling van meer dan 50 procent van de all-time high immers aan je aandeelhouders verkopen. Voor veel CFOs is de volatiliteit de voornaamste reden om hun handen niet aan bitcoin te branden.

Dat maakt de Amerikaanse dollar nog altijd tot de meest gewenste ‘veilige haven’. Daarnaast passen de boekhoudingsregels voor (beursgenoteerde) bedrijven nog altijd slecht tot niet op bitcoin. Wat een extra reden is voor veel bedrijven om in ieder geval nog even te wachten met bitcoin.

Bij MicroStrategy zijn ze daar duidelijk niet bang voor, want het bedrijf is continu op zoek naar manieren om meer bitcoin te vergaren. Hoewel Phong Le niet kan beloven dat ze dit jaar meer bitcoin kopen dan vorig jaar, kan hij wel zeggen dat ze geen bitcoin willen verkopen. Verder geeft hij aan dat MicroStrategy er ook open voor staat om door bitcoin gedekte obligaties te kopen als die markt meer liquide wordt. Wat mogelijk binnen 1 tot 2 jaar het geval is.

Bitcoin en de boekhouding van MicroStrategy

Eerder in dit artikel is het al even aangehaald, maar de boekhoudstandaarden in de Verenigde Staten zijn een probleem voor bitcoin. Onder de huidige regels is MicroStrategy verplicht om eenmaal per jaar de waarde van hun bitcoin te herzien. Daarbij mag enkel een daling van de waarde opgenomen worden in de boeken. Als de waarde van de assets stijgt mag het bedrijf daar enkel notitie van maken indien het de bitcoin verkoopt.

Zo kan het dus voorkomen dat MicroStrategy flink in de plus staat op hun investering, terwijl het in de boeken lijkt alsof ze verlies hebben gemaakt. Wat natuurlijk een vertekend beeld geeft van de financiële huishouding en de resultaten van het bedrijf. Hetgeen het in de toekomst lastiger kan maken om bijvoorbeeld een lening te krijgen.

MicroStrategy heeft hier in september een brief over geschreven aan de Financial Accounting Standards Board, in de hoop een oplossing te vinden. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wil hier voorlopig nog niet in meegaan. In enkele brieven die vorige week publiek zijn gemaakt staat te lezen dat MicroStrategy zich gewoon aan de bestaande regels moet houden.

Leave a Reply