blog

Meer dan driekwart alle cryptocurrency’s 90% verwijderd van hoogste waarde ooit

By 21 januari 2021No Comments

Onderzoeksbureau Messari komt elke dag wel met een pareltje. Gisteren keken ze naar het verschil in hoogtepunten van cryptocurrency’s in 2018 en nu. En wat blijkt? Ongeveer 83% van de crypto’s die hun all time high behaalde in januari 2018, staan nog steeds 90% in de min.

Gemiddeld rendement op investering

Analist Matt Casto deelde de data op twitter. Hij keek naar het gemiddelde rendement op een investering (ROI, return on investment) en sorteerde ze op het jaar waarin de coins hun all time highs bereikten.

2018 slechter dan 2017

De dataset omvatte 410 cryptocurrency’s die recordprijzen boekten in 2017 en vlak daarna. De 157 munten die in 2018 piekten presteren gemiddeld het slechts, met een gemiddelde van -90,71% sinds hun hoogste koers ooit.

Van ICO naar DeFi

Met deze data zou je kunnen concluderen dat het geld wat vroeger naar deze coins gingen, (via ICO’s bijvoorbeeld) wordt omgeleid naar DeFi. Veel coins van drie jaar geleden behoren tot dode projecten en spook blockchains. In 2017 was het nog hip om de volgende bitcoin, of de volgende ethereum te worden.

Ondanks de slechte prestaties van veel altcoins van weleer in vergelijking met hun recordhoogtes, hebben veel oudere altcoins nog steeds een enorme procentuele winst geboekt sinds het dieptepunt in maart 2020. Halverwege maart ging de wereld in lockdown en zakte alle koersen in. Sommige crypto’s verloren binnen een paar dagen 50% waarde.

Oudere coins staan ver weg van ATH

Op de website CoinCodex kun je de procentuele afstand tussen de huidige waarde en de hoogste koers ooit instellen door ‘Since ATH’ te selecteren. Zo zie je dat XRP 93% lager staat dan het hoogste punt ooit. Zelfs Cardano, die een indrukwekkende 2021 heeft staat 74% lager dan zijn ATH. Andere opvallende coins zijn Bitcoin Cash (89%) en Stellar (70%).

Uiteraard valt het voor coins die in 2021 hun ATH behaalden wel mee. Bitcoin is nu 21% lager dan de all time high. Polkadot is 17% gedaald en Chainlink ook 17%. Binance Coin staat maar 14% van zijn hoogste prijs ooit af.

Leave a Reply