blog

Meer dan 10.000 bitcoin pinautomaten wereldwijd

By 19 september 2020No Comments

Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 bitcoin pinautomaten. Dat blijkt uit dat van CoinATMRadar. Het aantal pinautomaten groeit exponentieel, dat zie je op de grafiek hieronder. In de eerste 3,5 jaar zijn er 1.000 pinautomaten geïnstalleerd. De overige 9.000 pinautomaten kwamen erbij in de 3,5 jaar daarop.

Gegevens afkomstig van CoinATMRadar

Huh, bitcoin pinnen?

Een bitcoin pinautomaat (ATM) is een machine waarmee je bitcoin kan kopen. Je stopt contant geld in de automaat en laat de waarde in bitcoin storten op je eigen wallet.

De meeste bitcoin pinautomaten (7.919) vind je terug in Amerika. In Canada zijn er 876 automaten, en de top drie wordt afgesloten door Groot-Brittanië (281 automaten). Nederland vinden we terug op de 17e plek met 45 automaten, en België op plek 18 met 30 bitcoin ATM’s.

In de eerste jaren hoefde je jezelf niet te identificeren wanneer je een bitcoin ATM gebruikte. Dat is nu veranderd, ook bij het gebruiken van een pinautomaat moet je kunnen aantonen wie je bent.

De manier waarop je jezelf moet identiferen verschilt per automaat. Bij sommige automaten hoef je alleen aan te tonen dat je een geldig telefoonnummer hebt, bij andere automaten moet je jouw identiteitsbewijs kunnen tonen.

Ook eens bitcoin pinnen?

Zoals gezegd vind je in Nederland 45 bitcoin pinautomaten en in België 30 automaten. De meeste daarvan, 19, vind je in Amsterdam. Op de website van CoinATMRadar kan je zien welke automaat het dichtst bij je in de buurt staat.

Houd er wel rekening mee dat de transactiekosten over het algemeen hoog zijn. Je betaalt namelijk naast de reguliere transactiekosten voor het kopen van bitcoin bij een beurs ook de commissie voor het gebruik van een bitcoin ATM.

Bij de meeste pinautomaten (1.048 automaten) betaal je een totale commissie van 7 procent. Maar bij 745 automaten kunnen de transactiekosten oplopen tot wel 25 procent. Zorg er dus voor dat je niet te veel betaalt voor je bitcoin.

Leave a Reply