blog

Gaan andere bedrijven na MicroStrategy nu ook bitcoin kopen?

By 19 september 2020No Comments

Deze week kocht het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy opnieuw voor miljoenen dollars aan bitcoin. In totaal heeft Microstrategy nu 38.250 bitcoins, ongeveer 425 miljoen dollar, in zijn reserves. Gaan andere bedrijven dit voorbeeld volgen?

Aandelen MSTR doen het goed

Investeerders reageren positief op de beslissing van MicroStrategy om bitcoin toe te voegen aan de kasreservers. De eerste keer dat MicroStrategy bitcoin kocht was op 11 augustus. De beurswaarde van het bedrijf schoot toen met bijna 20 procent omhoog, zoals je in de grafiek hieronder kan zien. Ook de beslissing van deze week valt in goede aarde. De koers van MicroStrategy is met bijna 21,5 procent gestegen. 

Microstragy noemt bitcoin een ‘weloverwogen bedrijfsstragie’

In een interview met Coindesk vertelt de CEO van MicroStrategy, Michael Saylor, dat het kopen van bitcoin geen gok is: “Dit is geen speculatie. Dit is ook geen dekking. Dit is een weloverwogen bedrijfsstrategie om een bitcoin standaard aan te nemen.”

Dataveteran is een anonieme software engineer, volgens hem zullen meer bedrijven volgen: “MicroStragy neemt een bitcoin standaard aan. Andere bedrijven zullen volgen. Ten slote zullen centrale banken niet achter kunnen blijven (Zwitserland wordt waarschijnlijk de eerste). Dit is een nieuwe goudstandaard voor het digitale tijdperk. Een neutrale waardeopslag zal meer ‘check and balances’ creeëren voor overheden.”

Dit wordt de beste of slechtste strategie ooit

Je zou de keuze van MicroStrategy ook risicovol kunnen noemen. Volgens Joe Weisenthal, mede-presentator van ‘What’d You Miss’ van Bloomberg TV, loopt de winst van MicroStrategy sinds 2013 alleen maar terug.

Dat het bedrijf daarna in bitcoin investeert, is bijzonder te noemen. Barry Silbert is CEO van Grayscale, hij is benieuwd hoe de beslissing van MicroStrategy gaat uitpakken:

‘Dit gaat de geschiedenisboeken in als een van de slimste of slechtste beslissingen van een CEO ooit. Er zullen case studies en boeken over geschreven worden. Hoe je het ook wendt of keert, het vergt enorm veel lef voor een CEO van een publieke organisatie en ik prijs hem voor zijn moed.’

Welke bedrijven volgen er nu?

De grote vraag is nu of er bedrijven zijn die het voorbeeld van MicroStrategy gaan volgen. Want als er een schaap over de dam is, dan volgen er vaak meer. Willen bedrijven dezelfde strategie aannemen, dan moeten ze snel zijn. Er is namelijk een beperkt aantal bitcoin in omloop. Er zullen er maximaal 21 miljoen zijn, dat aantal wordt waarschijnlijk in 2140 bereikt.

Twitteraar Publord doet een snelle berekening: ‘Hoe schaars is bitcoin? Er zijn slechts 8 bedrijven die net zoveel kunnen kopen om de totale jaarlijkse voorraad van bitcoin te kopen. Feeling bullish.’

Het is nu wachten op de nog grotere bedrijven die bitcoin gebruiken als aanvulling op de kasreserves. Wanneer grotere partijen zoals Google, Apple, Amazon of Facebook ook maar 5 procent van hun vermogen omzetten in bitocin, dan is dat een enorme katalysator voor bitcoin als een veilige haven.

Is MicroStrategy nu een Bitcoin ETF?

Volgens sommigen kan je MicroStrategy nu zien als een bitcoin ETF. Een bitcoin ETF is een financieel product die de koers van bitcoin volgt. Omdat MicroStrategy nu zoveel bitcoin heeft gekocht, denken sommige analisten dat dit een loophole is voor een bitcoin ETF zonder goedkeuring van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Maar volgens Jake Chervinskey is die gedachte te kort door de bocht. Chervinsky is een advocaat, werkzaam bij cryptobedrijf Compound. Hij zegt er het volgende over:

‘Nee er is geen loophole in de federale effectenwet die een beursgenoteerd bedrijf toestaat zichzelf om te zetten in een bitcoin ETF zonder goedkeuring van de SEC. Maar hoe meer bitcoin MicroStrategy koopt, hoe waarschijnlijker het is dat de SEC begint met het stellen van vragen die Nasdaq niet wil beantwoorden.’

Leave a Reply