blog

McDonald’s brengt Big Mac en chicken nuggets uit als NFT

By 7 april 2021No Comments

De Franse tak van McDonald’s is van plan om eigen NFT’s te lanceren. Deze digitale kunstwerken moeten de populairste items op het menu van het restaurant voorstellen.

NFT staat voor non-fungible token, een niet-inwisselbare token. Dit is een unieke token die een bewijs van eigendom geeft voor een digitaal object. Elke NFT is dus uniek, en daarom is de ene NFT meer waard dan de andere. Dat is anders dan een bitcoin, die wel inwisselbaar is. Stel ik heb 1 bitcoin en jij hebt 1 bitcoin, dan zijn deze bitcoins gelijk aan elkaar.

Big Mac op de blockchain

Terug naar McDonalds, de fastfoodgigant kondigde zondag in een Instagram-post de release aan van de eerste twee NFT’s: de beroemde Big Mac en een doos McNuggets, vergezeld met de hashtag #McDoNFT.

Daarna volgde afgelopen dinsdag een Twitter-post met nog eens twee NFT’s: een sundae en frietjes.

De videos en plaatjes op social media worden getokeniseerd door het New-Yorkse bureau DDB en vervolgens geupload naar OpenSea. Dat is een marktplaats voor zeldzame digitale items en crypto-verzamelobjecten. Per video zullen er vijf exemplaren zijn, wat een totaal van 20 unieke werken maakt. Dat meldt lokaal nieuwsplatform la Réclame.

In tegenstelling tot andere merken die de afgelopen weken NFT’s hebben uitgebracht, biedt McDonald’s de digitale kunstwerken niet te koop aan. In plaats daarvan houdt McDonald’s Frankrijk een wedstrijd onder zijn volgers op sociale media. Van 9 tot 13 april strijden de deelnemers om de eerste twee NFT’s, en van 14 tot 18 april om de andere twee.

Volgens Pierre Guengan, hoofd sociale media van DDB, mogen de winnaars met hun NFT’s doen wat ze willen: “Als iemand het wil verkopen, kan dat, maar het zal niet aan ons liggen.”

Naast de NFT ontvangen de winnaars van de wedstrijd een digitale lijst waarin het werk in de echte wereld wordt gereproduceerd. Volgens Guengan was het de bedoeling de technologie toegankelijk te maken voor het grote publiek, ook voor de minder technisch onderlegden.

NFT’s gaan mainstream

NFT’s zijn helemaal hip en happening. Niet alleen McDonald’s waagt zich eraan, ook andere merken brengen eigen digitale kunstwerken op de markt. PlayBoy brengt bijvoorbeeld drie covers uit als NFT, terwijl Taco Bell een collectie taco-gerelateerde verzamelobjecten uitbrengt.

Leave a Reply