Bitcoinblog

Bitcoin Max: Het kopen van bitcoin is een investering in de mensheid

By 7 april 2021No Comments

“Geld is de wortel van alle het kwaad” is een gezegde dat je iemand ongetwijfeld weleens hebt horen zeggen. In een wereld waarin de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt lijkt die uitspraak een kern van waarheid te bevatten. In die zin begrijp ik ook wel waar de uitspraak vandaan komt, maar hij klopt niet. Ons huidige financiële systeem waarin fiatgeld leidend is en overheden het monopolie op de geldpers hebben is de wortel van de meeste ongelijkheid. De meeste ongelijkheid omdat het bestaan van ongelijkheid onvermijdelijk is in een wereld waarin niemand hetzelfde is. Bitcoin is een manier om de groeiende kloof tussen arm en rijk te verkleinen en de wereld een stukje eerlijker te maken. Niet de oplossing voor alle problemen, want die bestaat niet, maar wel een manier om het leven voor iedereen mooier te maken.

Om dat te begrijpen moet ik beginnen bij het grote probleem van ons huidige financiële systeem wat betreft de uitwerking op de vermogensverdeling in de wereld. Als we dat snappen is het nog duidelijker hoe bitcoin juist een positieve uitwerking heeft op de mensheid en een investering is waar iedereen beter van wordt.

Het probleem van ons huidige financiële systeem

De mensheid als geheel boekt op vrijwel alle vlakken continu vooruitgang en die vooruitgang gaat steeds sneller. Technologische vooruitgang zorgt ervoor dat we steeds efficiënter, sneller en in theorie ook goedkoper kunnen produceren. Is het dan niet raar dat alles steeds duurder wordt? In een wereld van continue vooruitgang en groei van de productie zou alles in de supermarkten juist in prijs moeten dalen en het leven steeds makkelijker worden.

Honderd jaar geleden fantaseerden mensen over het leven van nu als een tijd waarin we met 10-urige werkweken in ons levensonderhoud konden voorzien. Niets is minder waar, want het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. Mensen zijn juist steeds meer gaan werken en het is in de meeste gevallen niet meer mogelijk om met één salaris een gezin te onderhouden. Wat is er aan de hand?

In een wereld waarin alles goedkoper zou moeten worden vanwege de vooruitgang die we als mensheid boeken, wordt het leven juist steeds duurder. Dat heeft alles te maken met de geldpers die oneindig en steeds harder staat te draaien. Overheden drukken steeds meer geld bij en dat zorgt ervoor dat alles duurder wordt en slechts een klein deel van de mensheid profiteert van de vooruitgang. Een kleine groep mensen profiteert van de vooruitgang die we als mensheid boeken. Bitcoin is er om dat te veranderen.

Bitcoin is een investering in de mensheid

Ons huidige financiële systeem zorgt ervoor dat een klein groepje mensen profiteert van de vooruitgang die we als mensheid boeken. Dat alles om ons heen duurder wordt in een wereld waarin in theorie steeds goedkoper wordt om dingen te produceren. De belangrijkste reden hiervoor is het onbeperkte bijdrukken van ons geld. Bitcoin heeft een in de computercode vastgelegd maximum van 21 miljoen eenheden dat wordt bewaakt door een decentraal netwerk van gebruikers.

Niemand heeft de macht om boven die 21 miljoen bitcoin extra eenheden bij te maken omdat niemand in het netwerk daar baat bij heeft. Het aantal bitcoin zal dus altijd gelijk blijven. Als de productie van de mensheid met 5% toeneemt en de totale hoeveelheid bitcoin blijft gelijk, dan stijgt de koopkracht van bitcoin dus met 5%. Als de totale hoeveelheid bitcoin ook met 5% zou stijgen, dan blijft de koopkracht van bitcoin gelijk. Maar de inflatie van bitcoin gaat uiteindelijk naar 0% en dat betekent dat bitcoin tot in de eeuwigheid blijft meegroeien met de vooruitgang van de mensheid.

Bitcoin is dus een investering in de mensheid en een vorm van geld die ervoor zorgt dat iedereen die spaart in bitcoin meeprofiteert van de vooruitgang die we samen boeken. Niet langer profiteert een kleine groep monopolisten van de productiegroei van de mens, maar kan iedereen meedelen in de welvaart. Bitcoin is niet de oplossing voor alle ongelijkheid, maar zorgt in ieder geval voor een gelijker speelveld. Investeer je in bitcoin? Dan investeer je indirect in de opkomst van een financieel systeem dat het huidige onethische financiële systeem zal vernietigen. Bitcoin is op meerdere manieren een investering in de mensheid.

Leave a Reply