blog

Man kocht per ongeluk GayCoin in plaats van bitcoin, werd homoseksueel en klaagt Apple aan

By 7 oktober 2019No Comments

Soms lees je echt rare dingen (of een goed uitgekiende marketing stunt). The Moscow Times schreef een opmerkelijk verhaal over een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Een Russische man eist 14.000 euro omdat hij beweert dat zijn iPhone hem homoseksueel heeft gemaakt.

Bitcoin verward met GayCoin

De krant schrijft dat D. Razumilov  in 2017 een cryptoapp downloadde op zijn iPhone. Dat doen meer mensen, vooralsnog niets geks.

Vervolgens wilde hij vorige zomer bitcoin kopen, maar in plaats daarvan kocht hij per ongeluk GayCoin. Hij zegt dat toen hij deze coin kocht hij de boodschap kreeg: ‘niet oordelen voor je het zelf probeert’.

Do your own research

En die boodschap nam hij wel heel letterlijk. In de aanklacht tegen Apple staat: ‘Hoe kan ik iets veroordelen zonder het eerst te proberen? Ik ben nu al maandenlang verstrikt geraakt in een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. En nu heb ik een vriendje en ik heb echt geen idee hoe ik dit aan mijn ouders moet uitleggen.”

Dat escaleerde snel (in het engels klinkt dit beter).

Schuld van Apple, niet van die app

Het is de schuld van Apple dat hij homoseksueel is geworden, aldus zijn claim. Apple heeft Razumilov door middel van manipulatie aangezet om homoseksueel te worden. Apple had het onmogelijk moeten maken voor hem om GayCoin te kopen. ‘Het heeft mijn leven veranderd, maar niet op een goede manier. Mijn leven zal nooit meer normaal zijn.’

Dit is 14.000 euro waard

Deze veranderingen hebben hem morele en mentale schade toegebracht, schade ter waarde van één miljoen roebel, dat is omgerekend ongeveer 14.000 euro.

Zijn advocaat Sapizhat Gusnieva zegt dat hoewel de GayCoins van een externe app komen, Apple toch verantwoordelijk is.

Op 17 oktober is de uitspraak van deze spannende zaak.

Hoe kom je aan GayCoin?

Mocht je geïnteresseerd zijn in GayCoin dan ben je helaas te laat. De munt lijkt nergens meer te verkrijgen zijn. Zelfs CoinMarketCap, waar ruim 2000 munten op staan, vermeldt GayCoin niet.

Gaycoin (GAY) werd tot 2015 verhandeld op Comkort en Coinnext, deze beurzen zijn inmiddels gesloten. Een update van de originele GayCoin werd in 2018 nog verhandeld op Cryptopia. Die naam ken je misschien wel, dit is een Nieuw-Zeelandse cryptobeurs die in januari van dit jaar werd gehacked. Ruim 16 miljoen dollar werd buitgemaakt en nu is ook deze beurs gesloten.

Of is het gewoon goede marketing?

Het verhaal zou zomaar een goed voorbeeld van guerilla marketing kunnen zijn. En als het werkelijk een marketingstunt is, dan verdienen de marketeers een pluim. Niet veel altcoins krijgen de BBC en het Nederlandse AD zo ver om ook maar benoemd te worden.

Leave a Reply