blog

Lange termijn analyse: Bitcoin nog maar aan de start van bull run, 288.000 dollar mogelijk

By 25 augustus 2020No Comments

In deze analyse kijken we naar de lange termijn. Waar staat bitcoin nu, en over een jaar of vijf?  Spoiler alert: de toekomst van bitcoin ziet er goed uit.

Dit is nog maar het begin

Hieronder zie je de bitcoin koers van 2012 tot en met nu, elke candle op de grafiek stelt een week voor. De credits voor deze grafiek gaan naar analist @BTC_JackSparrow op Twitter, hij deelt regelmatig interessante inzichten over de koers van bitcoin. Let op: de grafiek is logaritmisch, elke stap op de y-as is een vervijfvoudiging.

Grafiek te klein om hem te lezen? Klik om hem te vergroten

Over elke top kan je een dalende trendlijn tekenen, op de grafiek hieronder in het blauw. Ook zie je dat de koers in een dalende markt eigenlijk een tijd lang beweegt in een kanaal, tussen twee evenwijdige trendlijnen in. Op de grafiek hierboven zie je deze trendlijnen in het lichtrood.

Is de koers eenmaal uit de dalende blauwe trendlijn gebroken? Dan is dat het startschot voor een jarenlange bull market. Dat is een periode waarin de prijs van bitcoin blijft stijgen.

In 2019 en begin dit jaar deed bitcoin enkele pogingen om deze lijn te doorbreken, maar pas in de afgelopen weken is het bitcoin gelukt om definitief door te breken. Eigenlijk staan we dus pas nog aan het begin van een grote bull run.

Hieronder zoomen we wat in op de laatste cyclus, elke candle op de grafiek stelt nog steeds een week voor. Enkele weken geleden is bitcoin zowel uit de blauwe trendlijn als uit het horizontale kanaal gebroken. Tijd voor een nieuwe bull run!

Nog lang niet aan de top

Een andere indicator die je veel kan vertellen over de koers, is de Mayer Multiple. De Mayer Multiple kijkt naar het verschil tussen de koers en het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. In het Engels noem je zo’n gemiddelde ook wel een moving average. De Mayer Multiple is de verhouding tussen de koers en deze moving average.

Op de eerste grafiek hieronder is de bitcoin koers afgebeeld in het blauw. De groene lijn die onder of boven de koers loopt is de 200-dagen moving average. Op de grafiek daaronder zie je de Mayer Multiple afgebeeld met de blauwe lijn. Elke keer wanneer de Mayer Multiple ruim boven de 2,4 staat, is de top van de bull market bereikt. Dat zag je bijvoorbeeld in 2012, 2013 en 2018, afgebeeld met de blauwe cirkels.

Klik op de grafiek om deze te vergroten

Op dit moment bevindt de Mayer Multiple zich nog steeds ruim onder de 2,4. De top van deze bull market is nog lang niet in zicht, sterker nog, we staan nog helemaal aan het begin. De rode cirkels op de grafiek hierboven geeft aan waar we ons nu ongeveer in deze cyclus bevinden.

Laten we wat inzoomen op de vorige cyclus, die van 2016. Op het moment dat de koers boven de 200-dagen moving average schoot, begon een nieuwe bull run voor bitcoin. Deze startte in 2016 in juni, en duurde tot aan december 2017.

Hieronder zie je de koers van bitcoin van begin 2020 tot aan nu. Volgens de Mayer Multiple-indicator heeft de bitcoin koers nog lang geen top bereikt.

RSI op lange termijn ziet er goed uit

Gebruiken we de Relative Strength Indicator (RSI), dan zien we eigenlijk hetzelfde. De RSI is een indexcijfer, en geeft het momentum aan van de koers. De grafiek hieronder toont de bitcoin koers op weekniveau. Beweegt de RSI boven de 50? Dan bevindt bitcoin zich in een bull market en blijft de prijs nog wel een tijdje stijgen. Dat lijkt nu ook het geval te zijn, eind juni vond de RSI op 50 ondersteuning en het indexcijfer schoot vanaf dat moment omhoog.

Klik op de grafiek om hem te vergroten

Wat kunnen we verwachten?

Verschillende indicatoren wijzen er dus op dat we nog maar aan het begin staan. Maar aan welke prijs kunnen we dan uiteindelijk denken? Daar probeert het model van PlanB meer helderheid over te geven. PlanB is een anoniem, kwantitatief analist. Zijn naam is niet bekend, maar zijn analyses des te meer.

Het stock to flow-model van PlanB gaat ervan uit dat de schaarste van bitcoin uiteindelijk kan leiden tot een hogere prijs. De stock to flow is een cijfer dat aangeeft hoe lang het duurt om de huidige voorraad van een activa te verdubbelen. Bij bitcoin is dat cijfer puur theoretisch, het maximale aantal bitcoin wat in omloop zal zijn is 21 miljoen. Op dit moment zijn er bijna 18,5 miljoen bitcoins in omloop en is verdubbelen niet mogelijk.

Na elke bitcoin halving wordt het aantal nieuwe bitcoins dat erbij komt per tien minuten gehalveerd. Dat zorgt er juist voor dat de stock to flow verdubbelt: het duurt dubbel zo lang om de huidige voorraad van bitcoin te verdubbelen. Volgens PlanB hangt de koers nauw samen met deze stock to flow. In zijn eerste model verwacht hij dat de koers rond 100.000 dollar kan bewegen over enkele jaren. Dat zie je op onderstaande grafiek.

In een ander model vergelijkt PlanB de schaarste van bitcoin met andere activa, zoals zilver en goud. Blijft bitcoin het juiste pad bewandelen, dan kan de koers uiteindelijk stijgen naar 288.000 dollar tussen 2020 en 2024.

Meer weten daarover? Lees een samenvatting van de modellen van PlanB hier. 

Leave a Reply