blog

Wordt Bitcoin meer waard, of zakt de dollar juist?

By 25 augustus 2020No Comments

Bitcoin heeft zich sterk hersteld na de coronacrash, de crypto is met ruim 200% gestegen sinds het dieptepunt in maart. Maar komt dat omdat bitcoin sterker wordt, of omdat de dollar zwakker wordt? In deze analyse proberen we daar antwoord op te geven.

Stijgende trendlijn is weerstand

Maar eerst even terug naar de afgelopen dagen. De koers van bitcoin kabbelt nog steeds rustig voort, vergeleken met gisteren is er niet veel veranderd. De prijs deed een poging om de blauwe stijgende trendlijn te doorbreken, maar zonder succes. Dat zie je aan de blauwe pijl op de grafiek. Nu lijkt bitcoin op weg naar 11.400 dollar (9.641 euro), de oranje lijn op de grafiek. Deze prijs blijkt in heel augustus een sterke ondersteuning te zijn.

Bitcoin meer waard, of dollar minder waard?

In bitcoin koersanalyses wordt de prijs van bitcoin vaak vergeleken met de dollar. Dat is niet vreemd, de Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt en wordt ook op internationale cryptocurrencybeurzen gebruikt als graadmeter voor de bitcoin koers. De waarde van bitcoin wordt daar vaak afgemeten aan een stablecoin. Dat is een munt die dezelfde prijs heeft als een fiat valuta zoals de dollar, denk aan Tether (USDT).

Maar hoe nuttig is het eigenlijk om bitcoin te vergelijken met de dollar? Volgens de Dollar Currency Index (DXY) zakt de Amerikaanse dollar in waarde vergeleken met een mandje andere valuta, zoals de euro, de Japanse Yen en het Britse pond.

De bovenste grafiek hieronder toont de koers van bitcoin (groen) vergeleken met de koers van de DXY. Op de grafiek daaronder zie je de correlatie (de samenhang) tussen beide koersen. Vanaf juni is er sprake van een negatieve correlatie. Daalt de DXY, dan stijgt de prijs van bitcoin juist!

Dat er samenhang is betekent trouwens niet dat er sprake is van oorzaak en gevolg. Het houdt simpelweg in dat een dalende DXY tegelijk plaatsvindt met een stijgende bitcoin koers.

Verschil tussen de euro en de dollar

Dat de dollar zwakker aan het worden is zie je ook op een andere manier. Hieronder zie je de procentuele stijging van de koers van bitcoin, maar dan uitgedrukt in dollar (groen) en euro (rood). Om een eerlijke vergelijking te maken zijn de koersen afgeleid van dezelfde cryptobeurs, namelijk Bitstamp. Ook in euro’s stijgt de prijs van bitcoin, maar minder sterk dan bij de dollar. Sterker nog, het verschil is bijna 8 procentpunt. Dat geeft aan dat de euro op dit moment sterker is dan de dollar.

Zwakker wordende dollar luidt het begin van de bull run in

Terug naar de Dollar Currency Index (DXY). De DXY en de koers van bitcoin correleren ook op de lange termijn. Elke keer wanneer er sprake is van negatieve correlatie, luidt dit het begin van een nieuwe bull market in. Dat was in 2012/2013 het geval, in 2016 en ook nu. Dit zie je goed terug op de grafiek hieronder, je kijkt naar de koersbeweging van bitcoin (blauw) vergeleken met de DXY (rood).

Het antwoord is dus eigenlijk: beide. Op dit moment wordt de dollar zwakker ten opzichte van andere valuta’s, zoals de euro en het Britse pond. Maar relatief gezien blijft bitcoin stijgen, de waarde stijgt bijvoorbeeld ook in euro’s. Daarnaast zorgt een daling van de DXY vaak voor het begin van de bull market. Deze keer ook?

Leave a Reply