Download de app, verbind met je bankrekening en je pinpas en je kan lightning betalingen ontvangen. Je hoeft niet eens bitcoins om te zetten in lightning. Dat is de belofte van Strike, het nieuwste product van Zap.
I just published Announcing Strike by Zap
Our biggest product yet, built on top of Olympus.
What if you could pay a Lightning invoice with your debit card? What if your bank account could speak Bitcoin?
Welcome, @ln_strike ????????????https://t.co/CX8oqJHatr pic.twitter.com/bzlfJ8gh1H
— Jack Mallers (@JackMallers) January 30, 2020
Ja, Jack Mallers had er voor kunnen kiezen om een broek aan te trekken, maar een broek is triviaal vergeleken met wat hij heeft gebouwd.
Net zo simpel als pinnen
Mallers vergeleek de nieuwe infrastructuurontwikkeling van Zap met het swipen van een pinpas, alleen worden de kosten verwerkt via de lightning nodes van Zap.
Verkopers en detaihandel kunnen bitcoin- en lightningbetalingen accepteren en ze merken er niks van. Aan de voorkant lijkt het gewoon een dollarbetaling. Zodra we het cryptografische bewijs krijgen dat de lightningbetaling is gedaan, crediteren we hun bankrekening onmiddellijk. Ze handelen nog steeds in dollars.
Risico afdekken
Zap dekt zelf het risico af door te werken met een clearingsysteem.
Als je een lightningbetaling van 100 dollar wilt verzenden via je bankrekening, moet iemand die bitcoin voor je verzenden en in ruil daarvoor krijgen wij geld van je bankrekening. Dat betekent dat we inherent 100 dollar aan bitcoin waard zijn.
Met andere woorden, voor elke transactie waarin Zap dollars accepteert, gaat het bedrijf er vanuit dat de waarde van bitcoin zakt en er een risico gedekt moet worden. Dat is nu nog geen probleem maar als als Zap naar duizenden gebruikers of meer schaalt, wordt de balans wel heel zwaar. Mallers zegt dat ze algoritmes hebben gebouwd om die posities in realtime af te dekken.
Je wilt op de een of andere manier jezelf niet blootstellen aan miljoenen dollars aan bitcoin, dan gaat je balans er aan.
Eerst onderzoeken
Voordat Zap begon te bouwen, ging er een uitgebreid onderzoek aan vooraf. De hoofdvraag was, wat wil de reguliere man op de straat nou eigenlijk? Bij de vraag of ze een artikel voor een paar cent wilden kopen, was het antwoord bijna altijd ja. Toen hen echter werd verteld dat het een Lightning-portemonnee moest installeren en bitcoin moest kopen, was hun antwoord ‘nee bedankt.’
Het opzetten van een wallet, wachten op iets waarvan je niet begrijpt dat het moet synchroniseren, beperkt zijn in je vermogen door iets dat capaciteit wordt genoemd en het moeten kopen van bitcoin en het beheren van back-ups was veel te veel voor bijna alle gebruikers. Veel van onze testers kwamen niet eens op het punt van aankoop, het was allemaal een beetje overweldigend. Dat kwam hard aan. Oké, ik snap het, volatiliteit en belastingen zijn moeilijk. Maar je wilt zelfs geen bitcoin bezitten? Hoe moet ik je verdomme laten profiteren van deze technologie?
Nadat Mallers van de schrik bekomen was, wist hij dat het allemaal simpeler moest. Daarover schreef hij op Medium:
Wat als mijn bankpas de Lightning-factuur kan betalen? Wat als ik door mijn bankrekening aan te sluiten elke Lightning-factuur kan scannen, op betalen druk en het zou werken? Geen wallet, geen back-ups, geen kanalen, geen capaciteit, geen bewaarproblemen, geen volatiliteit, geen belastingen. Wat als in plaats van “uitgeven en vervangen” het “kopen en uitgeven in seconden zonder het te merken” was? Wat als de paar centen in USD van de bovengenoemde gebruiker voldoende waren? Hoe zou dat eruit zien?
Zo dus: