blog

Bitcoin: is 10.000 dollar in februari mogelijk?

By 31 januari 2020No Comments

De bitcoin koers is in januari met ruim 32 procent gestegen, het was weer een bewogen maand! De memes met ‘it’s over 9.000 (dollar)’ vlogen je om de oren, voor het eerst sinds tijden kunnen we weer wat optimistischer zijn. Maar wat gaat de bitcoin koers doen in februari?

Hogere top en hogere bodem op maandniveau

Je ziet hier een koersgrafiek die we er niet vaak bij pakken, elke candle stelt namelijk een maand voor. Sluit bitcoin de maand af met een waarde hoger dan 9.188 dollar (8.333 euro)? Dan zien we voor het eerst sinds juni een zogeheten higher high. Dat is onnodig Engels voor een hogere top. En volgens veel analisten is dat een positief teken.

Op de grafiek hieronder zie je dat de top van januari (nu nog) hoger is dan de slotkoers van oktober of de openkoers van november. Maar blijft dat ook? Nog een paar uur voordat deze dag voorbij is, spannend!

Opvallend is dat de bodems op maandniveau hoger worden, dat is ook positief. De bodem van december 2018 was 3.400 dollar (3.080 euro), de bodem van december 2019 was 7.135 dollar (6.571 euro).

Maar.. ligt een correctie op de loer?

Voor het zover is moet de bitcoin koers wel zijn waarde behouden. Maar op de grafiek zien we iets wat op korte termijn kan leiden tot een daling. Je ziet negatieve divergentie tussen de RSI en de bitcoin koers:

Negatieve divergentie betekent dat de koers hogere toppen laat zien (stijgende rode lijn). Tegelijkertijd laat de RSI een dalende lijn zien (onderste grafiek). De vorige keer dat dit gebeurde, was dit een voorbode voor een daling van ongeveer 900 dollar. Zal dat deze keer weer gebeuren? Dan kan bitcoin dalen naar ongeveer 8.600 dollar (7.800 euro)

Ondersteuning op belangrijk niveau

Maar het goede nieuws is dat de koers ondersteuning kan vinden. Bitcoin is vorige week namelijk met overtuiging door de 9.000 dollar (8.160 euro) gebroken. Blijft de koers boven dit niveau? Dan kan dat een sterke basis vormen voor de toekomst.

De manier waarop bitcoin door dit niveau is gebroken doet denken aan de koersbeweging van mei 2019:

  1. Eerst vindt de koers een sterke weerstand, er volgt een diepe daling (rode pijl)
  2. Bitcoin komt sterk terug, met een grote stijging (groene lijn)
  3. Daarna stabiliseert de koers een tijdje (cirkel)

De grote vraag is nu, wat gebeurt hierna? In mei 2019 was dit moment de opmaat voor de raketvlucht richting 13.000 dollar (11.800 euro). Nu weer?

We zitten in een bull market

Een belangrijke moving average laat zien dat bitcoin zich in een bull market bevindt. Een moving average laat het voortschrijdend gemiddelde zien over een bepaalde periode, in dit geval over de afgelopen 21 weken.

De 21 weken Moving Average is in het verleden erg belangrijk geweest:

Bij de rode pijlen zie je de overgang van een bull market naar een bear market. Na een lange periode van stijging kan de koers flink dalen. Ook is deze lijn in een bear market een sterke weerstand, de koers breekt er niet makkelijk doorheen.
Bij de groene pijlen zie je de overgang van een bear market naar een bull market. De koers is ruim een jaar lang flink gedaald, en kan nu weer gaan stijgen. In een bull market is deze lijn een sterke ondersteuning, bitcoin zakt er dan niet makkelijk onderdoor.

De koers is nu met overtuiging door de 21 weken Moving Average gebroken. Tijd voor een nieuwe bull market!

Wat verwachten we van bitcoin in de eerste dagen van februari?

Januari is bijna afgelopen, deze maand nog 10.000 dollar lijkt steeds minder mogelijk. Maar in februari dan misschien wel? Wie weet, gemiddeld gezien is februari een goede maand voor bitcoin. Het gemiddelde rendement van bitcoin in februari is 10,81 procent.

Bullish
10.000 dollar is een belangrijk psychologisch niveau voor veel investeerders. En dat zie je ook terug in de grafiek. Eind oktober, begin november 2019 lukte het bitcoin niet om deze waarde te behouden. We verwachten dat de koers hier opnieuw weerstand kan vinden.

Bearish
Als bitcoin daalt, dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op de 200-dagen Moving Average. In eerdere analyses bespraken we dat dit een belangrijk niveau is in een bull market. Op dit moment bevindt dit niveau zich rond 8.900 dollar (8.075 euro).

Leave a Reply