blog

Koopkracht voor bitcoin stijgt, indicatoren stemmen positief

By 2 februari 2021No Comments

Er is een indicator die de verhouding meet tussen de hoeveelheid bitcoin en stablecoins, deze is gedaald naar een niveau wat Glassnode bullish noemt.

Veel nieuw geld staat te wachten

Glassnode is een onderzoeksbureau en zij analyseren vooral de blockchain van bitcoin. Gisteren publiceerden zij een nieuw onderzoek en keken ze onder andere naar de Bitcoin Stablecoin Supply Ratio (SSR). Wanneer de SSR laag is, is er een groot aanbod van stablecoins vergeleken met bitcoin, wat aangeeft dat er meer koopkracht beschikbaar is om naar bitcoin en andere crypto-activa te stromen.

‘Bovendien worden veel van deze nieuw geslagen stablecoins op beurzen gestort, wat betekent dat ze zeer liquide zijn en klaar zijn om activa zoals bitcoin op te kopen,’ aldus Glassnode.

Bron: Glassnode

Van Tether naar Circle

Het jaar is pas een maand bezig, maar het aantal stablecoins is nu al enorm gestegen. Je zou verwachtten dat dit vooral door Tether (USDT) zou komen, maar de groei zich voor bij USDC. Dit is de dollar stablecoin van Circle.

Glassnode wijst op dat het feit dat de SSR zo laag is, zelfs nu de bitcoin koers zo hoog staat, en dat dit aantoont dat er nog steeds veel nieuwe stablecoins de crypto economie binnenkomen.

90 procent voor handel

Sinds het begin van het jaar zijn er meer dan een miljard aan USDC’s geslagen en volgens het onderzoek is ongeveer 90 procent hiervan op beurzen terechtgekomen.

‘Het aantal USDC op beurzen is alleen al in januari met meer dan 112 procent gestegen, van 431 miljoen tot meer dan 915 miljoen dollar. Dit vertegenwoordigt bijna 1 miljard dollar aan koopkracht via alleen al USDC, klaar om te verhuizen naar activa zoals bitcoin.’

Circle heeft hun betalingsplatform ook geïntegreerd in de nieuwe handelsapp van Blockfolio, wat ook goed nieuws is voor het aantal USDC in circulatie.

Geen verlieslijdende verkopers meer

Analist Willy Woo wees erop dat we ons nu in de ‘eerste grote consolidatie van de 2021-bullmarkt’ bevinden, maar er zijn een aantal grafieken en statistieken zoals de Bitcoin Spent Output Profit Ratio (SOPR) die optimistisch stemmen.

In de eerste grafiek van Woo zie je de gele lijn stuiteren op de zwarte lijn, dit wordt aangegeven met een groene cirkel. De SOPR stuitert vanaf de bodem terug omhoog, wat volgens Woo betekent dat er geen verkopers meer zijn die bereid zijn om met verlies te verkopen.

De tweede grafiek zoomt verder uit, en laat zien dat de stuiter net boven de zwarte lijn plaatsvindt. Volgens Woo komt dit doordat Elon Musk opeens zo positief over bitcoin is.

Markt is niet meer oververhit

De analist kijkt ook naar de RSI, dit staat voor Relative Strenght Index. Hoe hoger de RSI (de paarse lijn), des te meer overbought bitcoin is. Lager betekent uiteraard oversold. Volgens de RSI was de markt oververhit en bitcoin overbought. Inmiddels is de RSI gedaald en lijkt klaar voor een volgende run omhoog.

Gedrag van nieuwe en oude kopers

De volgende twee grafieken kijken naar het gedrag van gebruikers. De gele lijn in de eerste tweet zijn het aantal nieuwe adressen. Zelfs nu de bitcoin koers eigenlijk wat saai is en beweegt tussen 30.000 en 34.000 dollar, komen er dagelijks meer nieuwe bitcoiners bij, dan in 2019 en 2020 het geval was. Daarnaast is het gedrag van de huidige kopers ook extremer. Mensen die nu bitcoin kopen vertrouwen op het potentieel op de lange termijn. Ze houden hun bitcoins vast en zijn hodlers.

Leave a Reply