Bitcoinblog

Bitcoin Max: Waarom het GameStop schandaal goed is voor Bitcoin

By 2 februari 2021No Comments

De financiële wereld is al dagen in de ban van GameStop, het aandeel van een ouderwetse videogame retailer die plotseling compleet door het dak ging. Het bijzondere aan dit verhaal is dat de zogenaamde kleine man het in deze strijd keihard heeft gewonnen van de gevestigde orde op Wall Street. Als gevolg van de koersexplosie van GameStop zijn grote hedgefondsen miljarden kwijtgeraakt en het einde lijkt nog niet in zicht. Voordat we het over bitcoin gaan hebben is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat hier is gebeurd.

GameStop en de beruchte short squeeze

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat het betekent om short te gaan. Als je short gaat leen je van iemand een aandeel en verkoop je het meteen. Dat doe je natuurlijk in de hoop dat het aandeel in waarde daalt en je het daarna voor minder kan terugkopen om de winst in je eigen zak te steken. Je gaat dus alleen short als je verwacht dat een aandeel op de korte termijn gaat dalen.

Maar als de waarde van een aandeel stijgt op het moment dat je short zit heb je een probleem. Je moet immers nog steeds het geleende aandeel terug leveren aan de persoon van wie je het geleend hebt. Het angstaanjagende aan short gaan is dat een aandeel in theorie oneindig kan doorstijgen en dat je verliezen dus ook oneindig kunnen oplopen. Hoe hoger de prijs van een aandeel stijgt, hoe groter de verliezen van mensen die short zitten.

Het bijzondere aan het GameStop-verhaal is dat het iemand op het internetforum Reddit was opgevallen dat veel grote hedgefondsen enorme shortposities op het aandeel hadden openstaan. Hij begon iedereen ervan te overtuigen om het aandeel te gaan kopen om de prijs op te drijven en de hedgefondsen in de problemen te brengen. Dit lukte en veroorzaakte een miljardenverlies voor de fondsen in kwestie. Uiteindelijk werden ze gedwongen om hun shortposities te verlaten en het geleende aandeel terug te kopen, wat de prijs natuurlijk nog verder opdreef.

Voor het eerst in de geschiedenis won de massa het van de gevestigde orde op Wall Street en natuurlijk schreeuwden deze mensen moord en brand. Het is leuk dat iedereen tegenwoordig eenvoudig aandelen kan kopen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de gevestigde orde daardoor ineens grote verliezen moet bijschrijven.

Waarom is dit goed voor bitcoin?

Terwijl de grote hedgefondsen flinke verliezen leden op hun shortposities werd het op verschillende handelsplatformen ineens onmogelijk om aandelen van GameStop te kopen. Mensen mochten alleen nog verkopen. Veel mensen, waaronder Elon Musk, denken dat dit orders van hogerhand zijn geweest om de grote hedgefondsen te redden van de ondergang. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre er nog sprake is van een vrije markt als bepaalde partijen de macht hebben om de handel in een aandeel volledig stil te leggen.

Het GameStop-schandaal en vooral deze reactie laten zien dat de gevestigde orde de kracht van het internet en social media nog altijd onderschat. Met het stilleggen van de handel in bepaalde aandelen schieten ze vooral zichzelf in de voet.

Steeds meer mensen zien door deze acties in dat de traditionele financiële markten niet helemaal eerlijk zijn en komen daardoor bij bitcoin terecht. Bitcoin is de enige activa die niet te manipuleren is op de manier waarop dat in de traditionele markten wel mogelijk is en gebeurt. Elon Musk is deze week al omgegaan en persoonlijk verwacht ik dat miljoenen anderen hem zullen volgen nadat het GameStop-schandaal duidelijk heeft gemaakt dat de traditionele markten gemanipuleerd zijn en bitcoin de enige echte oplossing is.

Leave a Reply