blog

Japanse centrale bank heeft Proof of Concept voor digitale Yen

By 3 juli 2020No Comments

De Bank of Japan kondigde gisteren aan dat zij met een CBDC experimenteren om de haalbaarheid vanuit een technisch perspectief te na te gaan.

Net als veel andere centrale banken, waaronder die van Europa, de VS en China, wil BoJ het geld digitaliseren. Ze lopen voor op de VS en Europa, maar achter op buurland China. Dit is de eerste keer dat de BoJ onthult dat ze een Proof of Concept (PoC) voor de digitale yen hebben, maar de bank moet nog een tijdschema bekendmaken.

Samenwerking met andere landen

De bank deelde hun bevindingen publiekelijk in een rapport genaamd Technical Hurdles for CBDC. Hierin staat dat zij de haalbaarheid van een CBDC zou testen vanuit technisch oogpunt, maar ook dat Japan wil samenwerken met andere centrale banken en relevante instellingen om een CBDC in te voeren. CBDC staat voor Central Bank Digital Currency, ofwel een digitale munt van de centrale bank.

In februari schreef Reuters dat de centrale banken van Groot-Brittannië, Europa, Japan, Canada, Zweden en Zwitserland samen onderzoek verrichten voor de uitgifte van digitale valuta.

Belangrijke hindernissen

BoJ schrijft dat er twee grote technische hindernissen zijn: universele toegang en veerkracht. Met universele toegang wordt bedoeld dat een CBDC voor iedereen toegankelijkheid moet zijn, ook voor mensen zonder smartphone. Verrassend genoeg heeft schreef Nikkei in 2018 nog dat slechts 65% van de Japanners een smartphone heeft, maar dat zal nu wel wat hoger zijn. De bank schreef dat het belangrijk is om CBDC te ontwikkelen om beschikbaar te zijn voor een verscheidenheid aan gebruikers.

Met veerkracht bedoelt de bank de offline beschikbaarheid wanneer de elektrische stroom uitvalt. BoJ benadrukte het belang van toegankelijkheid in elke soort omgeving, zelfs in een noodsituatie zoals een aardbeving.

Digitale yen en blockchain

BoJ overweegt om gebruik te maken van een blockchain voor het CBDC. Stel dat ze kiezen voor een gecentraliseerd systeem, dus geen blockchain, dan zijn de voordelen dat de transactiesnelheden hoger zijn en het capaciteit groter. Het nadeel is dat het systeem in één keer kan uitvallen vanwege de afhankelijkheid van een centrale node. Maar het kiezen voor een blockchain, past beter bij de ambitie naar veerkracht. Blockchains zijn misschien wat trager, maar er is geen centraal faalpunt meer.

Dat staat ook in het rapport:

‘Zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde varianten hebben voor- en nadelen. In het geval van massale transacties voor retailgebruik in geavanceerde landen, is het beter om het gecentraliseerde type over te nemen. In het geval dat de hoeveelheid transacties beperkt is en de veerkracht en de toekomstige mogelijkheid prioriteit hebben, is er ruimte om het gedecentraliseerde type te overwegen.’

Leave a Reply