blog

Italiaanse Rode Kruis accepteert nu donaties in bitcoin om COVID-19 te bestrijden

By 16 maart 2020No Comments

Het is nooit een slechte tijd voor innovatie. Te midden van de wereldwijde pandemie van het coronavirus hebben het Italiaanse Rode Kruis, Young Platform en het Colli Albani-comité aangekondigd dat ze vanaf nu donaties in Bitcoin accepteren. De techniek wordt geleverd door Helperbit.

Het Italiaanse Rode Kruis omarmt Bitcoin

In een poging om het meer gelden op te halen in de strijd tegen COVID-19, accepteert de Italiaanse tak van het Rode Kruis een breed scala aan betalingsmogelijkheden. De nieuwste ontwikkeling is dat ze nu de grootste cryptocurrency accepteren; bitcoin.

Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door blockchain start-up Helperbit. Dit bedrijfje bouwt oplossingen en platformen waardoor goede doelen ook crypto’s kunnen inzamelen.

Voortraject bekostigen

In eerste instantie was het de bedoeling om 10.000 euro bij elkaar te krijgen en dat is binnen no-time gelukt. Hiermee kan nieuw materiaal worden aangekocht en ingezet om als een soort voortraject voor medische hulp te kunnen dienst doen. Dit wordt pre-triage genoemd.

Dus voordat mensen hulp nodig hebben wordt in de pre-triage fase gekeken wat de klachten zijn en of er sprake kan zijn van COVID-19.

Van de vele landen die het dodelijke COVID-19-virus bestrijden, is Italië een van de zwaarst getroffen. Volgens de laatste tellingen zijn er 20.603 mensen als besmet getest en zijn er 368 Italianen overleden aan de gevolgen van het virus. Het hele land is al een paar dagen in quarantaine geplaatst, waardoor de lokale economie volledig tot stilstand is gekomen.

Nog eens 10.000 dollar

De verwachting is dat er met bitcoin donaties nog eens 10.000 dollar bijgeschreven kan worden. Het nog op te halen bedrag zal worden gebruikt voor de aanschaf van meer ziekenhuisbedden en medisch personeel om in de behoeften van het exponentieel groeiende aantal patiënten te voorzien.

Bruno Pietrosanti, voorzitter van de Colli Albani-commissie, zei over de ontwikkeling:

Wij zijn van mening dat een innovatief fondsenwervingsinstrument zoals bitcoin ons kan helpen de noodzakelijke economische middelen te vinden, die op dit historische moment erg moeilijk te verkrijgen zijn.

Andrea Ferrero van Young Platform:

Ik ben ervan overtuigd dat blockchain-technologie effectiever en transparanter is om dit soort initiatieven te ondersteunen.

Blockchain voor humanitaire doeleinden

Ondanks dat bitcoin tot nog toe de populairste use-case van blockchain is, wordtr de technologie ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk hierbij aan DeFi maar nu dus ook humanitaire doeleinden. Hoewel, uiteindelijk wordt hier vooral gebruik gemaakt van bitcoin.

In Nederland heeft het Rode Kruis giro 7244 geopend. Ook zij accepteren bitcoins. Doneren kan hier.

Leave a Reply