blog

Instagram influencer opgepakt voor oplichting, fraude met 2,5 miljoen dollar aan bitcoin

By 25 maart 2021No Comments

Een Instagram-influencer is beschuldigd van fraude, nadat hij volgers van 2,5 miljoen dollar aan bitcoin had opgelicht.

Boven marktwaarde

Jay Mazini, die opschept dat hij 33 miljoen dollar waard is en bekend staat om het weggeven van geld via social media, wordt door de Amerikaanse Justitie beschuldigd van fraude. Hij zou zijn 1 miljoen volgers hebben bedrogen om hem te sturen bitcoin in ruil voor te hoge bedragen, die hij niet of maar deels heeft uitbetaald.

Geen filantropie

Justitie maakte de aanklacht op 24 maart bekend, na een klacht die de dag ervoor was ingediend bij het Brooklyn Federal Court. Het FBI-onderzoek naar de zaak is nog aan de gang, agent Sweeney:

‘Igbara’s personage op sociale media diende als achtergrond om slachtoffers te verleiden hem hun Bitcoin te verkopen tegen aantrekkelijke, maar opgeblazen waarden. Een kijkje achter de schermen onthulde echter dat de dingen niet altijd zijn zoals ze lijken. Er was niets filantropisch aan de bitcoin-transacties die Igbara met zijn slachtoffers aanging.’

Cryptocurrencybeurzen hebben limiet

Volgens documenten van Justitie bood de influencer (echte naam Jebara Igbara) aan om volgers tussen de 3,5 en 5 procent boven de marktwaarde voor bitcoin te betalen. Hij beargumenteerde dit door te claimen dat traditionele cryptobeurzen hem beletten om meer bitcoin te kopen dan hij wil.

De vermeende oplichting vond plaats tussen januari en eind februari, waarbij de influencer volgers op Twitter en Instagram vroeg om bitcoin. Gedurende die tijd schoot de prijs van bitcoin omhoog van ongeveer 29.000 naar meer dan 49.000 dollar. Volgens de klacht, toen de bitcoin koers op 14 februari ongeveer 47.000 USD was, bood de beklaagde aan om bitcoin te kopen voor 52.500 dollar.

Er zijn inmiddels Instagram accounts opgericht zoals deze:

Valse betalingsbewijzen

Ook staat in de documenten dat Mazini, nadat hij bitcoin van zijn fans had ontvangen, vervalste betalingsbewijzen terugstuurde waar de overeengekomen prijzen op stonden. Vervolgens stuurde hij of een fractie van het afgesproken bedrag, of helemaal niets op.

Een van de verhalen in de aanklacht, is dat Mazini 50 bitcoin zou kopen van één van zijn volgers. Hiervoor had hij 2,56 miljoen dollar over, maar de verkoper kreeg slechts 500 duizend dollar.

Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Leave a Reply