blog

Bitcoin veert op door verlopen optiecontracten, op weg naar record

By 26 maart 2021No Comments

Vanochtend om 09:00 uur vervielen 6 miljard dollar aan bitcoin optiecontracten, een belangrijke gebeurtenis. In aanloop naar die gebeurtenis daalde bitcoin met meer dan 8.000 dollar (bijna 7.000 euro), maar het tij lijkt nu te keren. Wat kunnen we nu van bitcoin verwachten?

De grafieken in deze analyse zijn afgebeeld in dollars, in de tekst vind je de bijbehorende waarde in euro’s.

Ondersteuning op belangrijk niveau

We beginnen met het grote plaatje, je kijkt hier naar de daggrafiek. De grafiek toont de bitcoin koers vanaf eind juni vorig jaar. De drie lijnen zijn voortschrijdende gemiddelden, ofwel moving averages (MA’s). Die kan je in de technische analyse gebruiken als ondersteunings- of weerstandsniveaus. De rode lijn is de 50-dagen MA, de gele lijn de 100-dagen MA en de groene lijn is de 200-dagen MA.

In een bull markt is de 50-dagen MA en de 100-dagen MA vaak een belangrijk vangnet wanneer de koers daalt. De stijgende trend is nu echter zo sterk, dat alleen de rode lijn als vangnet dient. Uitzondering is in september, toen bitcoin steun vond op de gele lijn.

Wat dat betreft zijn we wel een beetje verwend. Dat zien we wanneer we de grafiek van 2017 erbij pakken. In 2017 was juist de 100-dagen MA de bodem bij een daling. Pas in de laatste fase van de bull market begon bitcoin ook steun te vinden op de rode lijn.

Verborgen divergentie

We kijken nog steeds naar de daggrafiek, maar zoomen nu in naar de afgelopen maanden. De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Indicator (RSI). Deze indicator meet het momentum van de koers. Op deze grafiek zien we ook iets positiefs.

Je ziet dat aan de stijgende trendlijn dat de bodems van de bitcoin koers hoger worden. Tegelijkertijd worden de bodems van de RSI juist lager, te zien aan de dalende trendlijn. Dit noem je verborgen bullish divergentie, en deze vorm van divergentie wijst vaak op een stijging van de koers.

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin is na de crash van begin deze week weer begonnen aan een herstel. Maar aan welke koersen kunnen we de denken de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin is op weg om door de eerdere ondersteuning van 54.200 dollar (45.964 euro) te breken. Lukt dat? Dan komt de dalende trendlijn in zicht rond 55.000 dollar.

Breekt bitcoin ook hier doorheen? Dan ligt de weg vrij naar een stijging richting 61.800 dollar (52.441 euro), het hoogste punt tot nu toe. Het verlopen van de optiecontracten kan de koers nu een boost geven, in dit artikel van gisteren lees je hoe. 

Bearish
Maar wat als dat niet lukt? Dan komen eerst de ondersteuningen op 52.000 dollar (44.118 euro) en 51.000 dollar (43.269 euro) in beeld. Zijn deze niveau’s ook niet houdbaar, dan kan bitcoin dalen naar 47.325 dollar (40.151 euro).

Leave a Reply