blog

In juni fork van mimblewimble blockchain project BEAM

By 23 april 2020No Comments

Het op privacy gerichte blockchainproject Beam heeft zijn tweede hard fork aangekondigd. Deze vindt plaats in juni 2020.

Einde van juni

Beam is een project gebaseerd op privacy technologie mimblewimble. De bijbehorende munt is nu 0,27 dollar waard. De verwachting is dat de hard fork wordt uitgevoerd op blokhoogte 777.777 en dat blok wordt gevonden op 28 juni 2020.

En er staan wat interessante veranderingen op de planning voor het netwerk van Beam.

De belangrijkste wijziging is een aanpassing in het Proof-of-Work (PoW) algoritme. Deze gaat van BeamHash II naar BeamHash III. Hierdoor wordt het algoritme nog beter toegespitst op het minen met een GPU, een grafische kaart.

Van multichip naar singlechip

Het gevolg is dat je alleen met grafische kaarten kunt minen en niet met bijvoorbeeld een multichip ASICS. Aangezien er nu helemaal geen singlechip ASICS bestaan, worden ASICS dus eigenlijk buitengesloten.

In de blogpost schrijven ze dat je voorheen in het geheim kon minen, waarbij je ‘onbekende optimalisaties’ kon toepassen. Dat moet met BeamHash III tot het verleden behoren.

Ze zeggen ook dat de bestanden eind mei worden vrijgegeven, zodat nodes en miners genoeg tijd hebben om over te stappen. Er is geen andere actie vereist dan een software-upgrade van Beam-gebruikers.

De binaries zullen de huidige blockchain ondersteunen en zullen automatisch overschakelen naar het nieuwe consensusmechanisme wanneer de doelblokhoogte wordt bereikt. Er is geen tussenkomst van de gebruiker vereist. Funds blijven hetzelfde.

De staat van privacymunten

Investeren in privacymunten zoals Monero, Zcash, Grin en Beam vergt wel wat onderzoek. Je moet namelijk de afweging maken tussen functie en gevaar.

De functie is dat ze gebruikers volledige controle over de privacy van hun transacties en online identiteit.

Het gevaar is dat financiële toezichthouders en regelgevers hier niet zo blij mee zijn. Zij redeneren dat privacycoins alleen worden gebruikt voor illegale doeleinden.

Toch zijn er ook grote partijen fan van privacycoins. Onlangs kondigde smartphonefabrikant HTC aan dat je binnenkort Monero kunt minen op hun vlaggenschip HTC Exodus.

Leave a Reply