De Norwegian Seafood Association heeft samen met IBM en Atea, een technologiebedrijf dat zich richt op IoT, een op blockchain gebaseerd track-and-trace systeem ontwikkeld. Het project heeft tot doel de herkomst van duurzaam gekweekte zalm in Noorwegen aan te tonen.
Klaar om te beginnen
Na een succesvolle pilot zijn er nu vijf viskwekerijen klaar om een live productieversie van IBM Blockchain Transparent Supply te draaien. Ze maken gebruik van dezelfde onderliggende technologie als Food Trust, het Hyperledger Fabric blockchain protocol.
Het Scandinavische land exporteerde in 2019 zo’n 2,7 miljoen ton vis, waarvan de grootste klanten in de VS, Rusland en China zitten.
Merkbescherming
De Noorse visserijsector ziet de traceerbaarheid van de blockchain als een manier om de kwaliteit van het nationale merk te waarborgen en ervoor te zorgen dat de zalm de juiste is. Er zijn incidenten geweest waarbij fraude is gepleegd met zalm. Vis werd doorverkocht als zijnde afkomstig van kwekerijen in Noorwegen, aldus Atea CEO Steinar Sønsteby.
Sønsteby: ‘De technologie heeft de mogelijkheid om elk aspect van de levenscyclus van de vis te volgen, met behulp van camera’s in de hokken in de zee waar de zalm zwemt, de temperatuur van het water (die bepalend is voor de snelheid waarmee ze groeien), het transport en of de vis bevroren of vers is.’
Atea is de contracthouder bij de kwekerijen, zegt hij, en IBM zorgt voor de blockchain en draait het systeem in de IBM Cloud. De zakelijke regeling is ook nieuw.
Inkomsten duurzaam
‘Zowel wij als IBM worden betaald, we delen de inkomsten, dus we krijgen een kleine deel van elke ton vis die wordt opgespoord,’ zegt Sønsteby. ‘Het is niet zoals bij een gewone IT-oplossing waarbij je een dienst in rekening brengt en betaald krijgt. We zullen de komende jaren ons geld krijgen als de vis wordt gevolgd en er waarde wordt gecreëerd.’
Door het uploaden van gegevens naar de blockchain doen ook Kvarøy Arctic, een leverancier van zeekweekzalm, en BioMar, een leverancier van hoogwaardig visvoer, mee.
Blockchain geeft transparantie
‘Noorse vis staat bekend om hun kwaliteit. Tegelijkertijd hebben we nog steeds niet de mogelijkheid om te traceren waar de vis vandaan komt, hoe hij is gekweekt of hoe hij is opgeslagen’, zegt Robert Eriksson, CEO van de Norwegian Seafood Association, in een verklaring. ‘Blockchain kan helpen deze problemen te voorkomen met een transparant, verantwoordingsplichtig verslag van waar elke vis vandaan kwam.’